«Χασούρα» και τραπεζικές πιέσεις σε ΧΑ και Ευρώπη

«Χασούρα» και τραπεζικές πιέσεις σε ΧΑ και Ευρώπη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:13 Δημιουργία 11/06/20, 14:05

Στο «βαθύ κόκκινο» κινούνται τόσο το ΧΑ όσο και οι διεθνείς αγορές στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κατά την οποία καταγράφεται «κύμα» ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Η εγχώρια αγορά σήμερα διολισθαίνει στον απόηχο των έντονων ανησυχιών για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Τη στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός προετοιμάζεται για να ανοίξει τις «πόρτες» του, οι φόβοι για ενδεχόμενα εισαγόμενα κρούσματα και τα σενάρια περί τοπικού lockdown, προκαλούν προβληματισμό στη Λεωφόρο Αθηνών.

Την ίδια ώρα, δε, οι ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές εντείνουν το αρνητικό κλίμα στο ΧΑ. Το σήμα που έστειλε η Fed ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο μηδέν έως και το 2022, δεν καθησύχασε τους επενδυτές, οι οποίοι εστίασαν στο καμπανάκι της Τράπεζας για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Μάλιστα, η Fed ανακοίνωσε ότι περιμένει η αμερικανική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 6,5% το 2020 πριν επεκταθεί κατά 5% το 2021.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται σε αρνητικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, σημειώνοντας πτώση 2,5%.

Ο κλάδος ταξιδιών- αναψυχής προσγειώνεται απότομα στο -4,8%, ενώ ο IAG ο γερμανικός τουριστικός όμιλος TUI και η Carnival, εκ των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας στον κόσμο, είναι μεταξύ των μεγάλων ηττημένων της συνεδρίασης.

Οι τράπεζες υποχωρούν κατά 3,8%, ενώ ο κλάδος του πετρελαίου διολισθαίνει κατά 4,6%. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Fiat Chrysler και PSA (Peugeot- Citroen) με τις μετοχές τους να καταγράφουν πτώση 5,6% και 6,6% αντίστοιχα.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,09% στις 649,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.568,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 5,22% στις 351,81 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών, η Εθνική χάνει 7,10%, η Alpha Bank ακολουθεί με -5,26% Πειραιώς, Eurobank και Φουρλής σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 4%. Άνω του -3% κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Βιοχάλκο.

Η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Λάμδα ξεπερνά το 2% και εκείνη των Μυτιληναίου, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΑδΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Titan το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean και ΕΧΑΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Σαράντης και Motor Oil.

Αν σου άρεσε κάνε