Ποιοι αγόρασαν το νέο 10ετές

Ποιοι αγόρασαν το νέο 10ετές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:09 Δημιουργία 10/06/20, 10:06

Την τρίτη στη σειρά για φέτος και την πρώτη μετά την άρση της καραντίνας έξοδο στις αγορές επιχείρησε η Ελλάδα μόλις χθες, σε μία περίοδο κατά την οποία οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου είχε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ, στην έκδοση συμμετείχαν περισσότεροι από 215 επενδυτές, με τις συνολικές προσφορές τους να ανέρχονται στα 15,7 δισ. ευρώ. Ισχυρότερη ήταν για ακόμη μία φορά η ζήτηση από τη Βρετανία, ενώ ακολούθησε η ηπειρωτική Ευρώπη. Την έκδοση στήριξαν βεβαίως και εγχώριοι λογαριασμοί εξασφαλίζοντας ένα μερίδιο της τάξης του 15%. Ικανοποίηση εκφράζεται και για την ποιότητα των επενδυτών.

Οι λεγόμενοι real money επενδυτές με μακροπρόθεσμη στρατηγική κάλυψαν το 85% των προσφορών, ενώ το ποσοστό των hedge funds, που θεωρούνται κερδοσκοπικές δυνάμεις στην αγορά περιορίστηκε κάτω από το 15%.

Πιο αναλυτικά το 59% των αγοραστών του ομολόγου ήταν διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers), το 21% τράπεζες και το 5,5% ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικά ταμεία. Το μερίδιο των hedge funds διαμορφώθηκε στο 14,5%.

Όσον αφορά στην κατανομή με βάση την χώρα προέλευσης, το 27,5% των επενδυτών ήταν από Βρετανία, το 12,5% από Γαλλία και το 9% από Γερμανία/Αυστρία/Ελβετία. Ιταλικά funds κάλυψαν το 7% της έκδοσης, ενώ αντίστοιχο μερίδιο εξασφάλισαν και επενδυτές από τις σκανδιναβικές χώρες. Το 6,5% ήταν από την υπόλοιπη Ευρώπη και ένα 15%, όπως προαναφέρθηκε, από την Ελλάδα.

Αν σου άρεσε κάνε