Ευφορία στην Ευρώπη - Εν αναμονή των στοιχείων για το ΑΕΠ

Ευφορία στην Ευρώπη - Εν αναμονή των στοιχείων για το ΑΕΠ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:55 Δημιουργία 15/05/20, 10:53

Ευφορία επικρατεί στα ευρωπαϊκά ταμπλό στις συναλλαγές της Παρασκευής, με τις αγορές να καταγράφουν κέρδη πάνω από 1%.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα στοιχεία, που θα ανακοινώσει σήμερα η Eurostat για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου και την απασχόληση.

Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 3,8% το πρώτο τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, με εκτόξευση της ανεργίας, μετά τα δραματικά μέτρα που δρομολόγησαν οι κυβερνήσεις για να αναχαιτίσουν την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι επενδυτές συνεχίζουν παράλληλα να παρακολουθούν με προσοχή το σταδιακό άνοιγμα των μεγάλων οικονομιών της περιοχής, με τη Γερμανία να παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής μετά το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων. Ο ρυθμός μετάδοσης του νέου κορονοϊού παραμένει κάτω από το βασικό όριο του 1, όπως ανακοίνωσε το Robert Koch Institute for Disease Control την Πέμπτη.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1,4% στις 331,07 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 1,4%, στις 10.485,38 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,25% στις 4.326,06 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE ενισχύεται σε ποσοστό 1,45% στις 5.827,64 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 1,15%.

Ώθηση στο επενδυτικό κλίμα δίνουν και τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την Κίνα. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σημείωσε άνοδο 3,9% τον Απρίλιο από ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 1,5%. Αυτή ήταν η πρώτη άνοδος αυτό το έτος καθώς η κινεζική οικονομία βγαίνει σταδιακά από τα δρακόντεια μέτρα που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Αν σου άρεσε κάνε