Πετρέλαιο: Στη «σκιά» των φόβων για δεύτερο κύμα της νόσου

Πετρέλαιο: Στη «σκιά» των φόβων για δεύτερο κύμα της νόσου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:43 Δημιουργία 13/05/20, 15:40

Υποχωρούν οι τιμές του αργού την Τετάρτη εν μέσω ανησυχιών για δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ δεδομένα δείχνουν αύξηση αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες επισκίασαν την έκκληση από τη Σαουδική Αραβία για μεγαλύτερες περικοπές παραγωγής για την εξισορρόπηση της αγοράς μετά την πτώση της ζήτησης λόγω του ιού, καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου WTI παραδόσεως Ιουνίου χάνει 0,89% και κινείται στα 25,55 δολ. το βαρέλι.

Το Brent παραδόσεως Ιουλίου υποχωρεί 1,03% στα 29,67 δολ. το βαρέλι.

''Οι αγορές αισθάνονται άνετα ως προς το θέμα της προσφοράς, αλλά ως προς το θέμα της ζήτησης, η εστίαση θα επικεντρωθεί στους κινδύνους γύρω από την χαλάρωση των lockdowns'', δήλωσε ο Stephen Innes, υψηλόβαθμο στέλεχος της AxiCorp.

Στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε την Τρίτη ότι μια πρόωρη άρση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού, από τον οποίο έχουν πεθάνει περίπου 80,000 Αμερικανοί πολίτες. Αναζωπύρωση κρουσμάτων, εξάλλου, έχει παρατηρηθεί και σε χώρες όπως Κίνα και Νότια Κορέα, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε σταδιακή άρση των μέτρων.

Όσον αφορά την προσφορά, η Σαουδική Αραβία προέτρεψε τις χώρες του OPEC+ να μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου για να αποκαταστήσουν την ισορροπία στις διεθνείς αγορές αργού, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις προγραμματισμένες περικοπές μειώνοντας την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα, μειώνοντας έτσι την παραγωγή στα 7,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τα μέλη του OPEC και του OPEC+ υπενθυμίζεται ότι συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Πρόκειται για μείωση ρεκόρ και απάντηση στην 30% πτώση της παγκόσμιας ζήτησης για καύσιμα.

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 7,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα σε 526,2 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για αύξηση κατά 4,1 εκατομμύρια βαρέλια.

Ωστόσο, τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια, που εάν επιβεβαιωθεί από επίσημα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, θα πρόκειται για την πρώτη μείωση από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την ING Economics.

Αν σου άρεσε κάνε