Λαγκάρντ: Η ώρα των κυβερνήσεων για το «μεγάλο σοκ» του κοροναϊού

Λαγκάρντ: Η ώρα των κυβερνήσεων για το «μεγάλο σοκ» του κοροναϊού

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:15 Δημιουργία 12/03/20, 16:06

Η επιδημία του κοροναϊού αποτελεί ένα «μεγάλο σοκ» για την οικονομία της Ευρωζώνης, απαιτείται «μια δημοσιονομική απάντηση, φιλόδοξη και συντονισμένη», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ πέταξε επίσης το μπαλάκι στην πλευρά των ΗΠΑ, που οφείλουν να «αναλάβουν το υγειονομικό κόστος» και να «περιορίσουν την οικονομική επίπτωση», μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος υπογράμμισε πως ακόμα και αν η πανδημία αποδειχθεί προσωρινό φαινόμενο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

Ως εκ τούτου, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως οι κυβερνήσεις και οι φορείς άσκησης πολιτικής πρέπει να λάβουν άμεσα και στοχευμένα μέτρα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του ιού και να λάβουν φιλόδοξα και συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα.

H ίδια τόνισε πως η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα προβλέπει τώρα ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2020 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,1%. Το 2021 η ανάπτυξη θα ανεβάσει ταχύτητα στο 1,3% και το 2022 στο 1,4%.

Αμετάβλητες παρέμειναν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, στο 1,1% για το 2020, το 1,4% στο 2021 και το 1,6% το 2022.

Αν σου άρεσε κάνε