Moody's: «Κόβει» τις εκτιμήσεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ λόγω κοροναϊού

Moody's: «Κόβει» τις εκτιμήσεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ λόγω κοροναϊού

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:11 Δημιουργία 18/02/20, 10:53

«Καμπανάκι» για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας της φονικής επιδημίας του κοροναϊού χτυπάει η Moody's, η οποία εστιάζει την προειδοποίησή της για την ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης σε νέα έκθεσή του αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο ΑΕΠ όσον αφορά το 2020, αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας, η οποία δέχεται ισχυρό πλήγμα από τον ιό.

«Με τον κοροναϊό να συνεχίζει να εξαπλώνεται, είναι ακόμη πολύ νωρίς να προβούμε στις τελικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην Κίνα και στην παγκόσμια οικονομία», σημειώνει η Moody's.

Ειδικότερα, η Moody's «βλέπει» ρυθμούς ανάπτυξης 2,4% για τις οικονομίες του G20 φέτος έναντι ανάπτυξης 2,6% το 2019. Ωστόσο, εκτιμά επιτάχυνση στο 2,8% το 2021.

Επίσης, η Moody's υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Κίνας στο 5,2% το 2020, από 6,1% το 2019, ενώ διατηρεί τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη 5,7% το 2021.

Σύμφωνα με τον οίκο, περισσότερο ευάλωτες είναι οι οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού. Στο πλαίσιο αυτό, αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη σε Αυστραλία, Κορέα και Ιαπωνία.

Την ίδια ώρα δε, κάνει λόγο για επιβράδυνση των οικονομιών Ινδίας, Μεξικού και Νοτίου Αφρικής, αλλά κυρίως λόγω εσωτερικών προκλήσεων.

Τέλος, η Moody's επισημαίνει ότι πλήγμα θα υποστούν ο παγκόσμιος τουρισμός αλλά και οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Αν σου άρεσε κάνε