Ράλι στα ομόλογα με το «βλέμμα» στο QE

Ράλι στα ομόλογα με το «βλέμμα» στο QE

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:56 Δημιουργία 07/02/20, 12:54

Προς το 1% οδεύει η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς την Παρασκευή, μία ημέρα αφότου η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε άνοιξε «παράθυρο» σε ένταξη της χώρας στο QE.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,072% με πτώση της τάξης του 6,5% από χθες και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread έναντι της Γερμανίας να διαμορφώνεται στις 146 μ.β, ενώ νέο χαμηλό καταγράφει και η απόδοση του 5ετούς η οποία υποχωρεί θεαματικά κατά 18% και στο 0,32%.

Χθες, η επικεφαλής της ΕΚΤ, έδωσε «σήμα» για την αγορά ομολόγων, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και ενισχύονται οι πιθανότητες, η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικό χρέος βάσει του προγράμματος APS», τόνισε η Λαγκάρντ.

«Εάν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που θέτουμε για τις αγορές τίτλων, είμαι σχετικά βέβαιη ότι και τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν επιλέξιμα», σημείωσε η ίδια.

Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην παρούσα φάση επιλέξιμα για αγορές από την κεντρική τράπεζα, καθώς αξιολογούνται χαμηλότερα του «investment grade» από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Πάντως, κορυφαίοι οίκοι εκτιμούν πως η χώρα θα αναβαθμιστεί ως προς την πιστοληπτική ικανότητα.

Υπενθυμίζεται πως μετά την Fitch σειρά έχουν οι S&P και DBRS οι οποίοι στις 24 Απριλίου του 2020 δίνουν και αυτοί την πρώτη τους αξιολόγηση για την Ελλάδα.

Αν σου άρεσε κάνε