Προς δραστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου λόγω κοροναϊού

Προς δραστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου λόγω κοροναϊού

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:34 Δημιουργία 03/02/20, 15:27

Η Σαουδική Αραβία προσανατολίζεται σε μία δραστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου, σε μία προσπάθεια να προστατευθούν οι τιμές που έχουν «προσβληθεί» από τον νέο κοροναϊό, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στην Wall Street Journal.

Οι εκπρόσωποι του καρτέλ αναμένεται να συναντηθούν αύριο, Τρίτη και την Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσουν πιθανή δράση, καθώς το ξέσπασμα του νέου ιού στην Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά και οι φόβοι για εξάπλωση σε άλλες χώρες, οδήγησαν το αργό στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και 30 χρόνια.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, η Σαουδική Αραβία θα πιέσει συλλογική μείωση κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, με την ίδια να ηγείται της προσπάθειας με τη μεγαλύτερη μείωση. Μία τέτοια μείωση θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως ότου η κρίση παρέλθει.

Ένα άλλο σενάριο, που εξετάζεται, είναι το βασίλειο των Σαούντ να μειώσει τη δική του παραγωγή κατά πολύ περισσότερο, δηλαδή κατά 1 εκατ. βαρέλια, αλλά για μικρό μόνο διάστημα, έως ότου δοθεί στήριγμα στις τιμές.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του είναι διχασμένοι ως προς το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν την προσφορά πετρελαίου, σε μία περίοδο κατά την οποία η ζήτηση από την Κίνα έχει ήδη περιοριστεί ρίχοντας τις τιμές κατά 15% τον Ιανουάριο.

Στον απόηχο του δημοσιεύματος της WSJ οι τιμές του μπρεντ παρουσιάζουν ελαφρά ανάκαμψη (0,2%) σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, στα 56,71 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται 0,7% στα 51,92 δολάρια το βαρέλι.

Αν σου άρεσε κάνε