Ασία: Μεταξύ «κόκκινου» και «πράσινου» η μπίλια - Νέο SOS για την κινεζική οικονομία

Ασία: Μεταξύ «κόκκινου» και «πράσινου» η μπίλια - Νέο SOS για την κινεζική οικονομία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:12 Δημιουργία 31/01/20, 10:10

Μεταξύ «κόκκινου» και «πράσινου» κάθισε η… μπίλια στα ασιατικά ταμπλό, με τις αγορές να τερματίζουν σε μεικτό έδαφος την εβδομάδα, κατά την οποία τα κρούσματα και τα θύματα του νέου κοροναϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει εξαπλωθεί και σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ολοένα και αυξάνονται.

Στο πλαίσιο αυτό, εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για τα «απόνερα» της επιδημίας στο μέτωπο της κινεζικής οικονομίας.

Μάλιστα, η ανακοίνωση στοιχείων για την πορεία της κινεζικής μεταποίησης συνέβαλε στην ενίσχυση των αμφιβολιών.

Συγκεκριμένα, ο τομέας μεταποίησης στην Κίνα κατέβασε ταχύτητα τον Ιανουάριο, καθώς τα εργοστάσια παρέμειναν κλειστά λόγω του εορτασμού του νέου Σεληνιακού Ετους (σ.σ. στην ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας δεν αναφέρεται η επίπτωση από την έξαρση του κορωναϊού).

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης υποχώρησε στις 50 μονάδες από 50,2 τον Δεκέμβριο, βάζοντας τέλος σε ένα δίμηνο επέκτασης, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ενώ το αποτέλεσμα έδειξε στασιμότητα της δραστηριότητας. Ηταν ωστόσο σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι η εξάπλωση του κοροναϊού παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών μετά και την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η επιδημία αποτελεί έκτακτη ανάγκη παγκόσμιας κλίμακας. Οι κινεζικές αρχές αναθεώρησαν τα στοιχεία τους την Πέμπτη σε 9.692 επιβεβαιωμένα κρούσμα, με τουλάχιστον 213 νεκρούς.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό ο ιαπωνικός Nikkei σημειώνει άνοδο 1% στις 23.205,18 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει μικρές απώλειες 0,2%. Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν κλειστές για την διευρυμένη αργία του σεληνιακού νέου έτους.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρεί σε ποσοστό 1,35%, ενώ στην Ταϊβάν ο Taiex ενισχύεται σε ποσοστό 0,6% μετά την κατρακύλα της Πέμπτης σε ποσοστό άνω του 5%. Οι δείκτες σε Σιγκαπούρη και Μαλαισία χάνουν 0,7% και 0,1%. Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 σημειώνει μικρά κέρδη 0,1%.

Αν σου άρεσε κάνε