Με «άλμα» 10% το ντεμπούτο της Saudi Aramco στο Ριάντ

Με «άλμα» 10% το ντεμπούτο της Saudi Aramco στο Ριάντ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:31 Δημιουργία 11/12/19, 10:29

«Άλμα» 10% σημειώνει η μετοχή του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco στην έναρξη της συνεδρίασης της Τετάρτης στο χρηματιστήριο Tadawul του Ριάντ, μετά την σημερινή εκκίνηση της μεγαλύτερης Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) στον κόσμο.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής της Aramco ολοκληρώνει έναν κύκλο διάρκειας τεσσάρων ετών προσπαθειών του ισχυρού άνδρα της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Η δημόσια προσφορά της πλέον κερδοφόρας εταιρείας στον πλανήτη αποτελεί τμήμα του σχεδίου ενός συνολικού αναπροσανατολισμού της οικονομίας του βασιλείου για την απεξάρτηση της οικονομίας του από το πετρέλαιο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τη νεολαία της χώρας.

Τα στοιχεία της IPO, ωστόσο, υπολείπονται αρκετά των στόχων του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου.

Ο τελευταίος στόχευε στην πώληση μετοχών που να αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και να συγκεντρώσει έως 100 δισ. δολ.

Τελικώς, η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν κατάφερε να προσεγγίσει τον αριθμό των ξένων επενδυτών που υπολόγιζε, με βάση την αποτίμηση των 1,7 τρισ. δολ. για την εταιρεία, οπότε έφτασε να συγκεντρώσει μόλις 25,6 δισ. δολ.

Στις πρώτες ώρες των συναλλαγών, η μετοχή, από την τιμή της IPO, δηλαδή των 32 σαουδαραβικών ριάλ (8,53 δολάρια) έφτασε τα 35,2 ριάλ, φτάνοντας στο ανώτατο όριο που έχει τεθεί για το πρώτο στάδιο της IPO.

Αν σου άρεσε κάνε