Στα 19 τρισ. δολάρια το χρέος των εταιριών, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Στα 19 τρισ. δολάρια το χρέος των εταιριών, προειδοποιεί το ΔΝΤ

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 16/10/19, 19:46

TAGS

Μία σοβαρότατη παρενέργεια της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής εντοπίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τα χαμηλά (ακόμη και αρνητικά) επιτόκια ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις ανά τον πλανήτη να δανείζονται ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος το εταιρικό χρέος να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα 19 τρισ. δολαρίων σε περίπτωση νέας παγκόσμιας ύφεσης.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι σχεδόν το 40% του εταιρικού χρέους σε οχτώ μεγάλες οικονομίες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) θα ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθεί σε περίπτωση μίας οικονομικής κρίσης εξίσου σοβαρής με εκείνη που βιώσαμε πριν από μία δεκαετία. Συνολικά εταιρικό χρέος 19 τρισ. δολαρίων θα ήταν σε κίνδυνο να χαρακτηριστεί «κόκκινο», δηλαδή χρέος εταιρειών των οποίων τα κέρδη δεν επαρκούν για την καταβολή των τόκων.

Οι συνθήκες αυτές καθιστούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα άκρως ευάλωτο, διαμηνύει το Ταμείο και καλεί τα κράτη μέλη να μην επαναλάβουν τα λάθη των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν αλλεπάλληλες προειδοποιητικές ενδείξεις για πιθανή κατάρρευση των αγορών αγνοήθηκαν.

Το ΔΝΤ θεωρεί υπερτιμημένες τις μετοχές σε ΗΠΑ και Ιαπωνία και υπερβολικά χαμηλά τα επιτόκια που ζητούν οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων, δεδομένης της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας. Προειδοποιεί τους επενδυτές να μην εφησυχάζουν, ενώ τονίζει ότι «το κυνήγι της απόδοσης σε ένα περιβάλλον παρατεταμένων χαμηλών επιτοκίων έχει οδηγήσει σε "τραβηγμένες" αποτιμήσεις ριψοκίνδυνου ενεργητικού ανά την υφήλιο, αυξάνοντας την πιθανότητα μίας αιφνίδιας, απότομης προσαρμογής των πιστωτικών συνθηκών».

Αν σου άρεσε κάνε