Ετοιμάζουν μέτρα ανάσχεσης μίας νέας κρίσης

Ετοιμάζουν μέτρα ανάσχεσης μίας νέας κρίσης

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:10 Δημιουργία 20/08/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι ελπίδες για ένα παγκόσμιο κύμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ή νέων μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης έδωσαν την αφορμή για θετικό γύρισμα των αγορών.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, εγείροντας φόβους ότι η «ατμομηχανή» της ευρωζώνης βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης καθώς οι εμπορικές αντιπαραθέσεις πλήττουν την εξαγωγική βιομηχανία της.

Μπροστά στην εκδήλωση μίας νέας κρίσης, ακόμη και η σκληρή Γερμανία είναι έτοιμη να σπάσει το δόγμα Σόιμπλε, να εγκαταλείψει δηλαδή την προσήλωσή της σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να αυξήσει το χρέος ώστε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ύφεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel».

Η Γερμανία πετυχαίνει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που οδηγούν σε πλεονάσματα από το 2014, πολιτική που αποτελούσε άξονα της νοοτροπίας του τότε υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε. Η δέσμευση για αποφυγή ελλείμματος περιελήφθη στο κυβερνητικό πρόγραμμα του συνασπισμού δεξιάς - κεντροαριστεράς που βρίσκεται στην εξουσία και ο διάδοχός του Όλαφ Σολτς έχει διατηρήσει την γραμμή του προκατόχου του.

Ωστόσο, η εμμονή με την δημοσιονομική πειθαρχία έχει επικριθεί έντονα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εσχάτως από επιφανείς γερμανούς οικονομολόγους, ειδικά με δεδομένο ότι ο δανεισμός είναι εξαιρετικά φθηνός αυτή την στιγμή χάρη στην συμπίεση των επιτοκίων που προκαλεί στην αγορά η προοπτική νέας ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει σειρά μέτρων στήριξης που θα υπερβούν τις προσδοκίες των επενδυτών, δήλωσε προ ημερών το κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας, Ολι Ρεν, μεταξύ των οποίων “σημαντικές και επαρκείς” αγορές ομολόγων καθώς και μειώσεις στα επιτόκια.

“Είναι σημαντικό να ανακοινώσουμε ένα πακέτο μέτρων με μεγάλη επίδραση το Σεπτέμβριο“, δήλωσε ο κ. Ρεν που συμμετέχει στο εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

“Οταν δουλεύεις με τις χρηματαγορές, είναι συχνά καλύτερα να λαμβάνεις περισσότερα παρά λιγότερα μέτρα” δήλωσε ο κ. Ρεν.

Η ανησυχία φαίνεται να έχει αυξηθεί λόγω της επιβεβαίωσης της οικονμικής επιβράδυνσης στην Γερμανία και της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης την Ιταλική.

Αν σου άρεσε κάνε