Εντυπωσιακές επιδόσεις σε ΧΑ και διεθνή ταμπλό

Εντυπωσιακές επιδόσεις σε ΧΑ και διεθνή ταμπλό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 07:55 Δημιουργία 20/08/19, 07:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Η χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακές επιδόσεις τόσο όσον αφορά την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά όσο και τους διεθνείς δείκτες, από την Ασία – νωρίς το πρωί της Δευτέρας – έως τη Wall Street.

Το ΧΑ κινήθηκε σε πλήρη εναρμόνιση με τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς ενισχύθηκαν οι ελπίδες για ανάληψη δράσης από τράπεζες και κυβερνήσεις.

Από τη μία, η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρουσίασε μία σημαντική μεταρρύθμιση, με στόχο το χαμηλότερο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και την τόνωση της οικονομίας, εν μέσω εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Από την άλλη, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς άνοιξε «παράθυρο» στην εφαρμογή ενός σχεδίου τόνωσης της γερμανικής οικονομίας, με την παροχή μίας «ένεσης» ρευστότητας ύψους 50 δις. ευρώ, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία που κατέγραψαν συρρίκνωση τα γερμανικής οικονομίας στο β΄3μηνο, εξέπεμψαν ανησυχητικά σινιάλα.

Συγκεκριμένα, σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, ο Σολτς αναγνώρισε ότι οι πιέσεις από τις εμπορικές εντάσεις και άλλους παράγοντες αβεβαιότητας ενισχύονται, διαβεβαιώνοντας πως εάν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα στηρίξει την ανάπτυξη.

Στις πρωινές συναλλαγές της Ασίας σημειώθηκε ράλι ανακούφισης, στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήραν οι ευρωαγορές, ενώ στη Wall ο Dow ενισχύθηκε κατά 300 μονάδες βάσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η εγχώρια αγορά σημείωσε ένα εντυπωσιακό άλμα σχεδόν 5%, μετά από ένα 5νθήμερο πτωτικό σερί κατά τη διάρκεια του οποίου ο ΓΔ «έγραψε» χασούρα της τάξεως άνω του 4,5%.

Μεγάλο «στήριγμα» αποτέλεσε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος «κλείδωσε» με κέρδη κοντά στο 9%. Συγκεκριμένα, η Εθνική έκλεισε με άνοδο 9,92%, ενώ άνω του 8% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Ωστόσο, η εικόνα του τζίρου προβλημάτισε, καθώς οι συναλλαγές κρατήθηκαν στα ισχνά επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων, παρά τη σημαντική αντίδραση. Η συναλλακτική «άπνοια» οφείλεται, λένε οι αναλυτές, κυρίως στην απουσία ή την επιλεκτικότητα των πωλητών, όπως σχολιάζουν οι ίδιοι παράγοντες.

Τα ομόλογα

Με τον παραπάνω «φόντο» κι ενώ ανοίγει ο δρόμος για μία πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας πήραν χθες την ανιούσα.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κατέγραψε άνοδο επτά μονάδων βάσης ή 3,4% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, στο 2,04%.

Παράλληλα, η απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού κινήθηκε επίσης ανοδικά στο 0,13%, ενώ κοντά στο 0,16% κινήθηκε η απόδοση του δεκαετούς πορτογαλικού.

Τέλος, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς τίτλου ενισχύθηκε στο 1,47% από 1,40% την Παρασκευή.

Αν σου άρεσε κάνε