BoJ: Δεν άλλαξε τη νομισματική πολιτική

BoJ: Δεν άλλαξε τη νομισματική πολιτική

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:14 Δημιουργία 30/07/19, 13:13

Αμετάβλητη διατήρησε την πολιτική της η Τράπεζα της Ιαπωνίας, διαχωρίζοντας τον εαυτό της από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που ετοιμάζονται να μειώσουν τα επιτόκια σε ένα προληπτικό βήμα ενάντια στους κινδύνους που απειλούν τις οικονομίες τους.

Η Κεντρική Τράπεζα είπε, ωστόσο, πως "δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης εάν μεγαλώσει η πιθανότητα να χαθεί το momentum προς την επίτευξη του στόχου σταθερότητας των τιμών". Αυτή η δήλωση δεν υπήρχε στη ανακοίνωση της BoJ μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής του Ιουνίου.

Ο πληθωρισμός υπολείπεται εδώ και καιρό σε σχέση με τον στόχο του 2%, ωστόσο η BoJ έχει πει πως το momentum προς το 2% παραμένει ανέπαφο. Ενέμεινε στην άποψή της και σήμερα.

Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα διατήρησε το στόχο για την απόδοση του δεκαετούς ιαπωνικού ομολόγου στο περίπου μηδέν και για το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο των καταθέσεων στο -0,1%. Παράλληλα διατήρησε τη δέσμευσή της να κρατήσει τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μια παρατεταμένη περίοδο που θα φτάνει τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2020.

Οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες τάσσονται ολοένα και περισσότερο υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων εξαιτίας της ανησυχίας για τους εμπορικούς φραγμούς και άλλων οικονομικών προβλημάτων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την προσπάθειά τους να διατηρήσουν σταθερό πληθωρισμό στο 2%. Η Federal Reserve αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων την Τετάρτη κατά 0,25% από το τρέχον εύρος του 2,25-2,5% -στην πρώτη μείωση από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Αν σου άρεσε κάνε