Χαμηλότερα οι ευρωαγορές, κατρακυλά ο DAX

Χαμηλότερα οι ευρωαγορές, κατρακυλά ο DAX

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:38 Δημιουργία 25/07/19, 19:18

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης την συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τα μεικτά μηνύματα που έστειλε ο Μάριο Ντράγκι για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Δεν απέκλεισε την επανενεργοποίηση του QE ο Μάριο Ντράγκι, «δείχνοντας» ότι η όποια απόφαση της Τράπεζας επ' αυτού θα ληφθεί από τον Σεπτεμβριο, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο διοικητής της ΕΚΤ έπειτα από την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης.

Ακόμα, τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν πιο ήπια παγκόσμια δυναμική ανάπτυξης και σε κάπως πιο αδύναμη ανάπτυξη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με το Reuters.

Τα ρίσκα όσον αφορά την ανάπτυξη είναι καθοδικά, η ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς είναι λιγότερο πιθανή, αλλά ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη είναι μάλλον χαμηλός, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρήσει τους ερχόμενους μήνες και αναμένεται να αυξηθεί ξανά προς τα τέλη της χρονιάς.

Οι προοπτικές στον τομέα της μεταποίησης επιδεινώνονται περαιτέρω, επεσήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι βλέπει ενδείξεις ενδυνάμωσης της οικονομίας.

Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι δεν αλλάζει ο στόχος για τον πληθωρισμό -υπενθυμίζεται ότι αυτός τοποθετείται κοντά αλλά χαμηλότερα από το 2%.

Παράλληλα, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της στη σημερινή συνεδρίαση η ΕΚΤ, δίνοντας όμως το σήμα για μία μείωση τους επόμενους μήνες, καθώς ενσωμάτωσε στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα την πρόβλεψη και για «χαμηλότερα επίπεδα», εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται κάτω από τον επίσημο στόχο.

«Το συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς το στόχο της μεσοπρόθεσμα», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η ΕΚΤ επισημαίνει ακόμη ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από κρατικά ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί με βάση το πρόγραμμα APP για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πέραν της ημερομηνίας που θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων.

Τονίζει δε την ανάγκη για ιδιαίτερα διευκολυντική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα χαμηλότερα από το στόχο.

«Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας ανάλογα, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το στόχο μας με διατηρήσιμο τρόπο», υπογραμμίζει.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το συμβούλιο της ΕΚΤ «ανέθεσε στις σχετικές επιτροπές του ευρωσυστήματος να εξετάσουν τις επιλογές τους».

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Στην κίνηση των δεικτών, ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε 0,17% στις 7.489 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη διολίσθησε 1,28% στις 12.362 μονάδες.

Ο CAC στο Παρίσι έχασε 0,50% στις 5.578 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο συγκέντρωσε απώλειες 0,80% στις 21.903 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη έπεσε 0,43% στις 9.290 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έγραψε πτώση 0,56% στις 389.52 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε