Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές, «βουτιά» ο Nikkei

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές, «βουτιά» ο Nikkei

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:23 Δημιουργία 18/07/19, 09:06

Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων τη συνεδρίαση της Πέμπτης, στον απόηχο ενός δημοσιεύματος της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο οι καθυστερήσεις στην επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών Πεκίνου και Ουάσινγκτον οφείλονται στις αμερικανικές κυρώσεις κατά του κινεζικού κολοσσού Huawei.

Ακόμα, νέες αναφορές κατά των πολιτικών του Ντόναλτ Τραμπ στο «μέτωπο» του εμπορίου εμπεριέχει η ανακοίνωση των πρακτικών της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ , που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη και αφορά την τελευταία συνεδρίαση της ηγεσίας της Fed.

Σύμφωνα με τη Fed, η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με «μέτριο» ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, με ένα γενικά «θετικό» outlook παρά τους τριγμούς από την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Τέλος, η Κεντρική Τράπεζα της Κορέας ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων

Στην κίνηση των δεικτών, ο Nikkei στο Τόκιο διολίσθησε 1,97% στις 21.046 μονάδες, ενώ ο Kospi στη Σεούλ υποχώρησε 0,31% στις 2.067 μονάδες.

Στην Αυστραλία ο ASX έγραψε πτώση 0,36% στις 6.649 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng συγκέντρωσε απώλειες 0,70% στις 28.392 μονάδες, ενώ στη Σαγκάη ο Shanghai κατρακύλησε 1,04% στις 2.901 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των παραγγελιών μέσων κατασκευής επεξεργαστών και εξαρτημάτων αυτοκινήτου στην Κίνα, καθώς οι δασμοί που επιβάλλονται στα κινεζικά τεχνολογικά αγαθά από τις ΗΠΑ, συνεχίζουν να πλήττουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές μειώθηκαν 6,7% τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό ήταν μεγαλύτερο από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για πτώση 5,4%. Οι αποστολές μέσων για την κατασκευή επεξεργαστών προς την Κίνα υποχώρησαν περισσότερο από 25%.

Οι ασθενείς εξαγωγές συνέπεσαν με την πτώση στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και μη σιδηρούχων μετάλλων, γεγονός που οδήγησε σε εμπορικό πλεόνασμα 590 δισ. γιεν (5,47 δισ. δολάρια) τον Ιούνιο, σε σχέση με το εμπορικό έλλειμμα των 967 δισ. γιεν στον προηγούμενο μήνα.

Οι εξαγωγές προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας, μειώθηκαν 10% σε ετήσια βάση, ενώ οι συνολικές εξαγωγές προς την Ασία υποχώρησαν 8%. Οι εξαγωγές προς την Ευρώπη σημείωσαν πτώση 7%.

Ωστόσο οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν 4,8% λόγω της υψηλότερης ζήτησης για ιαπωνικό εξοπλισμό κατασκευής επεξεργαστών, διευρύνοντας το μηνιαίο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ κατά 13,5%.

Αν σου άρεσε κάνε