Ήπια ανοδικά η Wall Street, περιμένοντας τους δασμούς στο Μεξικό

Ήπια ανοδικά η Wall Street, περιμένοντας τους δασμούς στο Μεξικό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:44 Δημιουργία 06/06/19, 16:42

Προσεχτικές κινήσεις σημειώνονται στους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου για την έναρξη των συνεδριάσεων της Πέμπτης, με τους αναλυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τις νέες απειλές των ΗΠΑ προς το Μεξικό για τους δασμούς καθώς και τις τελευταίες ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο ζήτημα της εμπορικής κόντρας των ΗΠΑ με το Μεξικό, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράσουν αισιοδοξία για το ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση με τους νότιους γείτονες τους ώστε οι δασμοί που έχει εξαγγείλει ο Ντόναλτ Τραμπ για την εισαγωγή μεξικανικών προϊόντων στο έδαφος των ΗΠΑ να μην τεθούν τελικά σε ισχύ.

Εξάλλου, οι αναλυτές συνεχίζουν να «διαβάζουν» την απόφαση της ΕΚΤ να να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της τουλάχιστον μέχρι τα μισά του 2020, σε μια προσπάθεια της Φρανκφούρτης να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow ενισχύεται 0,18% στις 25.580 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 0,17% στις 2.830 μονάδες.

Ο Nasdaq ανεβαίνει 0,16% στις 7.588 μονάδες.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ έμειναν αμετάβλητες στις 218.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι την 1η Ιουνίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 212.000 νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Επίσης, τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 3.000 από την αρχική μέτρηση.

Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 3,6% τον προηγούμενο μήνα, επίσης χαμηλό 50 ετών.

Παράλληλα, λίγο χαμηλότερη σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία εμφανίζεται η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, αυξήθηκε κατά 3,4%, έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση 3,6%. Η αύξηση ωστόσο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, είναι και πάλι η μεγαλύτερη για περίπου μία δεκαετία (συγκεκριμένα από το γ' τρίμηνο του 2010), της τάξης του 2,4%, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Τέλος, μείωση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές υποχώρησαν στην έναρξη του δεύτερου τριμήνου. Το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία στα 50,78 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου την Πέμπτη. Τα στοιχεία ήταν ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, που ανέμεναν έλλειμμα ύψους 50,8 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, υποχώρηση κατέγραψαν τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές. Ειδικότερα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 2,2% τον Απρίλιο στα 257.638 δισ. δολάρια. Αντίστοιχη πτώση, 2,2%, εμφάνισαν και οι εξαγωγές, οι οποίες υποχώρησαν στα 206.847 δισ. δολάρια, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2016.

Από την αρχή του έτους, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αν σου άρεσε κάνε