Θετική εκκίνηση στις ευρωαγορές

Θετική εκκίνηση στις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:30 Δημιουργία 05/06/19, 10:58

Με κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τετάρτης στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, παίρνοντας την σκυτάλη από το χθεσινό ράλι στην Wall Street.

Άλμα 500 μονάδων σημείωσε την Τρίτη ο Dow, ενώ και οι υπόλοιποι δείκτες «χτύπησαν» υψηλά», με αποτέλεσμα η χθεσινή συνεδρίαση να είναι η δεύτερη καλύτερη του χρόνου.

Ευφορία προκάλεσαν οι δηλώσεις του διοικητή της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι η τράπεζα είναι διατεθειμένη να χαλαρώσει την νομισματική πολιτική της, ώστε να στηρίξει την επιτάχυνση της οικονομίας. Ο Πάουελ τόνισε ωστόσο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν είναι σε θέσει να εκτιμήσει τον χρόνο και τον τρόπο επίλυσης των εμπορικών μετώπων που έχει ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος επανήλθε για την επιβολή δασμών 5% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό, προσδιορίζοντας μάλιστα και το χρόνο: «Το νέο μέτρο θα ισχύσει από την επόμενη εβδομάδα», προανήγγειλε, παρά την αντίθεση που έχουν εκφράσει πολλοί βουλευτές του Κογκρέσου.

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε από το Λονδίνο για «νέα μεγάλη εμπορική συμφωνία» με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ.

Συνεχίζοντας στα εσωτερικά της Ευρωζώνης, «σπαζοκεφαλιά» είναι για την ΕΕ η Ιταλία. Η σύγκρουση των δύο πλευρών έχει φτάσει στα άκρα, με την Κομισιόν να θέτει πλέον επίσημα ζήτημα δημοσιονομικού ελέγχου της Ρώμης.

Αυτό το σενάριο θα βρεθεί σήμερα, Τετάρτη στο τραπέζι του Κολεγίου των Επιτρόπων, καθώς η χώρα δεν εκπλήρωσε το κριτήριο του υπερβολικού χρέους το 2018, ενώ δεν προβλέπεται να το επιτύχει ούτε το 2019, αλλά ούτε και το 2020.

Σήμερα, οι 28 Επίτροποι αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την έκθεση «που θα αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα», αν και στην περίπτωση αυτή—θα εφαρμοσθεί για το δημόσιο χρέος.

Στην κίνηση των δεικτών, ο FTSE στο Λονδίνο κερδίζει 0,37% στις 7.241 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,50% στις 12.031 μονάδες.

Ο CAC στο Παρίσι ισχυροποιείται 0,65% στις 5.302 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 0,11% στις 20.252 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη καταγράφει κέρδη 0,57% στις 9.170 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,54% στις 374.69 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε