Ο Τραμπ ανοίγει νέο εμπορικό μέτωπο, η Wall «βυθίζεται»

Ο Τραμπ ανοίγει νέο εμπορικό μέτωπο, η Wall «βυθίζεται»

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:53 Δημιουργία 31/05/19, 17:39

«Βουτιά» μεγαλύτερη των 300 μονάδων σημείωσε ο Dow στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής, απώλειες που φυσικά, «μιμήθηκαν» και οι υπόλοιποι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Η ανακοίνωση-βόμβα του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στο Μεξικό βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών στην σημερινή συνεδρίαση, καθώς συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ διαρρέοουν πως τα μέτρα κατά του Μεξικού είναι ενδεικτικά των προθέσεων του Τραμπ απέναντι στην Κίνα και στους άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η ΕΕ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow κατρακυλά 1,09% στις 24.896 μονάδες.

Ο S&P 500 συγκεντρώνει απώλειες 1,08% στις 2.759 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 1,19% στις 7.478 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο, το οποίο μπορεί να στηρίξει την εκτίμηση της Fed ότι οι πρόσφατες αδύναμες μετρήσεις του πληθωρισμού είναι παροδικές.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή, ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,2% τον Μάρτιο. Η αύξηση αυτή οδήγησε την ετήσια άνοδο του δείκτη στο 1,5% από 1,4% τον Μάρτιο.

Ο δομικός δείκτης προσωπικής κατανάλωσης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε 0,2% υψηλότερα τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκε 1,6% υψηλότερα.

Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας, κατέγραψαν άνοδο 0,3%, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες για υπηρεσίες.

Το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 0,15 τον Μάρτιο. Οι αποταμιεύσεις ανήλθαν στα $990,3 δισ. τον Απρίλιο από 963,7 δισ. τον Μάρτιο.

Ακόμα, επιβράδυναν τον Απρίλιο οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών μετά το άλμα του προηγούμενου μήνα, ενώ το προσωπικό εισόδημα εμφάνισε ισχυρή άνοδο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν 0,3% τον Απρίλιο από τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Αυτό σηματοδοτεί ραγδαία επιβράδυνση από το άλμα του Μαρτίου κατά 1,1% που αποτέλεσε την υψηλότερη αύξηση από το 2009.

Παράλληλα, το προσωπικό εισόδημα σημείωσε άνοδο 0,5% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας την υψηλότερη άνοδο αυτό το έτος.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 0,2% στις καταναλωτικές δαπάνες τον Απρίλιο με άνοδο 0,3% στο εισόδημα.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε 0,3% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα και 1,5% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Χωρίς να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, ο δομικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,2% και 1,6% αντίστοιχα.

Αν σου άρεσε κάνε