Γιατί η αγορά «ψηφίζει» το θρίαμβο της ΝΔ

Γιατί η αγορά «ψηφίζει» το θρίαμβο της ΝΔ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:20 Δημιουργία 28/05/19, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στην αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου εισέρχεται η ελληνική οικονομία, η αγορά ομολόγων και το Χρηματιστήριο, με καταλύτη τον εκλογικό κύκλο.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί άμεσα να κινηθεί προς τις 850 με 900 μονάδες, εάν οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιτύχει αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, ενώ με μία δυνατή κυβέρνηση ο ΓΔ μπορεί να επιστρέψει σε επίπεδα 1.300 μονάδων, όπου ήταν το 2014.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, το καθαρό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πυροδοτεί νέο στοίχημα στην ελληνική οικονομία και στις εγχώριες αγορές.

Ενώ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις συζητούσαμε το κατά πόσο η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, σήμερα οι αγορές προσδοκούν πως μια νέα κυβέρνηση, ου θα είναι φιλική προς τις αγορές και την επιχειρηματικότητα και θα ενισχύσει το αναπτυξιακό προφίλ της οικονομίας.

Αλλάζει εντυπωσιακά το βασικό σενάριο που υιοθετούν οι διαχειριστές των ξένων κεφαλαίων για την Ελλάδα, μετά την προκήρυξη εκλογών στις 30 Ιουνίου, καθώς ενσωματώνεται στους υπολογισμούς η προοπτική επιτάχυνσης της ανάπτυξης, που θα βελτιώσει σημαντικά τις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων.

Η θεαματική άνοδος του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο και η «βουτιά» της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αντανακλούν την ανατιμολόγηση των ελληνικών assets που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, μετά τη δραστική επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.

Η αίσθηση που υπάρχει στους διαχειριστές εγχωρίων και διεθνών funds, μετά τις εκλογές, οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης θα επανεξετάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, προχωρώντας στις αναβαθμίσεις που είχαν «παγώσει» το προηγούμενο διάστημα.

Έως τώρα οι διαχειριστές των ξένων οίκων προέβλεπαν ότι, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει αργό αναπτυξιακό βηματισμό, θα αργήσει τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια να επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) των οίκων αξιολόγησης, ώστε να επανέλθουν στα ελληνικά ομόλογα τα τεράστια επενδυτικά funds της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων, που επενδύουν μόνο σε υψηλής ποιότητας χρεόγραφα.

Το νέο σενάριο που τιμολογείται ήδη από τους επενδυτές προβλέπει ότι θα αλλάξει ακριβώς αυτή η πορεία προς την πλήρη επάνοδο στη διεθνή αγορά: μια νέα κυβέρνηση, που θα έχει την τόλμη να προχωρήσει σε όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και η επενδυτική δραστηριότητα, θα μπορέσει πολύ γρήγορα να απελευθερώσει το δυναμισμό της οικονομίας, ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης να κινηθεί γρήγορα προς το 3% ή και στο 4% και ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης να φθάσει ή να ξεπεράσει το 2% και να φύγουν από το προσκήνιο οι τελευταίες αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να αντέξει το υψηλό χρέος της μακροπρόθεσμα.

Ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας πριν μερικές εβδομάδες σε διεθνή μέσα δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να επαναφέρει σύντομα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα( investment grade) με στόχο η Ελλάδα να δανείζεται σχεδόν με μισά επιτόκια από τα σημερινά .

Το investment grade δίνει αυτή την ώρα επιτόκια στο 2,4% στα 10ετή ομόλογο για την Κύπρο, ενώ η Ελλάδα το 10ετές κυμαίνεται κοντά στο 3,5% πριν λίγο καιρό για να υποχωρήσει χθες γύρω στο 3,00%.

Η επιστροφή της Ελλάδος στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, σημαίνει πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει επί κυβέρνησης ΝΔ καθώς οι οίκοι αξιολόγησης θα αποτιμήσουν την πρόοδο της οικονομίας.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η βαθμολογία της Ελλάδος να είναι τουλάχιστον ΒΒΒ- δηλαδή 3 βαθμίδες υψηλότερα από την σημερινή υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- της Fitch…γιατί θα αποτελεί σφραγίδα πιστοποίησης ότι η ελληνική οικονομία πραγματικά και όχι με τρικ ή λογιστικά έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Οι οίκοι αξιολόγησης τον Αύγουστο αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ ή 2 βαθμίδες κάτω από investment grade,ενώ εάν έχουν γίνει εκλογές και έχει αναδειχθεί κυβέρνηση της Ν.Δ μπορεί οι αναβαθμίσει να είναι σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Τον Αύγουστο του 2019 και συγκεκριμένα 2 Αυγούστου από την Fitch θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δύο κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade – επενδυτική βαθμίδα – στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας

Αν σου άρεσε κάνε