Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες στο άνοιγμα

Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες στο άνοιγμα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:48 Δημιουργία 20/05/19, 10:43

Ήπιες απώλειες σημειώνουν οι ευρωαγορές την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς γίνονται ορατές οι πρώτες συνέπειες της νέας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.

Ειδικότερα, η Google, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία Τραμπ, απέκλεισε την Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, δηλαδή τα νέα smartphones της κινεζικής εταιρείας δεν θα έχουν στο εξής πρόσβαση σε αρκετές εφαρμογές της Google, όπως Google Play, Gmail, YouTube, Google Maps.

Ανησυχητικές όμως είναι και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. «Εάν το Ιράν θέλει πόλεμο, αυτό θα είναι επισήμως το τέλος του. Μην απειλήσετε ποτέ ξανά τις ΗΠΑ», διεμήνυσε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος ηλεκτρίζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι πολύ πρόσφατες δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος λίγο πολύ άφησε να εννοηθεί ότι ούτε η Τεχεράνη έχει διάθεση για πόλεμο.

«Δεν θα υπάρξει πόλεμος, αφού ούτε εμείς το θέλουμε ούτε τρέφει κανείς αυταπάτες ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το Ιράν στην περιοχή», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός το Σάββατο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν θα καθήσουμε με τα χέρια σταυρωμένα αν συνεχιστεί η ιρανική επίθεση. Το μπαλάκι είναι στην πλευρά του Ιράν και εξαρτάται από το Ιράν να ορίσει ποια θα είναι η τύχη του», προειδοποίησε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντελ αλ Ζουμπέιρ.

Τέλος, «ανακατώνουν την τράπουλα» οι ΗΠΑ και μια ξένη διαμάχη. Πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ έπλευσε κοντά στα Αβαθή του Σκάρμπορο, διαφιλονικούμενη περιοχή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που διεκδικεί το Πεκίνο, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει την οργή της κινεζικής κυβέρνησης εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες στο πεδίο του εμπορίου.

Η πολυσύχναστη θαλάσσια οδός στην περιοχή συγκαταλέγεται στα ζητήματα που δυναμιτίζουν το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως διευκρίνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters εκπρόσωπος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, την επιχείρηση διεξήγαγε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Preble. Το αντιτορπιλικό «έπλευσε σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τον Ύφαλο Σκάρμπορο», προκειμένου «να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι υπερβολικές διεκδικήσεις» της Κίνας σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή, αλλά και για να φανεί πως το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό εγγυάται πως θα συνεχίσει να υπάρχει πρόσβαση «στις θαλάσσιες οδούς, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο πλοίαρχος Κλέι Ντος, εκπρόσωπος του Έβδομου Στόλου.

Στην κίνηση των δεικτών, ο FTSE στο Λονδίνο σημειώνει οριακές απώλειες 0,04% στις 7.345 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 0,11% στις 12.225 μονάδες.

Ο CAC στο Παρίσι υποχωρεί 0,14% στις 5.431 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο διολισθαίνει 1,27% στις 20.838 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη κερδίζει 0,32% στις 9.309 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 γράφει απώλειες 0,03% στις 381.34 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε