Στα «κάγκελα» ο Τραμπ κατά της Κίνας για τον εμπορικό πόλεμο

Στα «κάγκελα» ο Τραμπ κατά της Κίνας για τον εμπορικό πόλεμο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:52 Δημιουργία 06/05/19, 14:14

Σε κλιμάκωση της ρητορικής του κατά της Κίνας για τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ προχώρησε τη Δευτέρα ο Ντόναλτ Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να εντείνει τις επιθέσεις κατά του Πεκίνου, εν μέσω της μεγάλης αβεβαιότητας για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Με ανάρτηση του στο Twitter, ο Τραμπ ανέφερε πως ««οι ΗΠΑ χάνουν για πολλά χρόνια 600 με 800 δισ. δολάρια το χρόνο στο εμπόριο. Με την Κίνα χάνουμε 500 δισ. δολάρια. Συγγνώμη, αλλά δεν πρόκειται να το συνεχίσουμε αυτό άλλο».

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο Τραμπ δήλωσε ότι αυτές οι αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή και ότι «σύντομα» θα θέσει στο στόχαστρο επιπλέον κινεζικά προϊόντα ύψους 325 δισεκ. δολαρίων. Στο τέλος οι δασμοί ουσιαστικά θα καλύπτουν όλες τις εισαγωγές κινεζικές προϊόντων προς τις ΗΠΑ.

«Βουτιά» για τα χρηματιστήρια

Στο περιθώριο των απειλών του Αμερικανού προέδρου προς την Κίνα, τα διεθνή χρηματιστήρια αντιδρούν με σημαντικές απώλειες.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υπέστη τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση των τελευταίων έξι εβδομάδων, χάνοντας ενδοσυνεδριακά πάνω από 1%.

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις οδήγησαν σε αρνητικό έδαφος τους βασικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον DAX στη Φραγκφούρτη να κάνει βουτιά σχεδόν 2%, τον CAC 40 του Παρισιού να υποχωρεί 1,80% και τον FTSE MIB του Μιλάνου να καταγράφει απώλειες πάνω από 2%. Η αγορά του Λονδίνου παρέμενε κλειστή, λόγω αργίας.

Αν σου άρεσε κάνε