Σημαντικές δράσεις των «Κινητών Ιατρικών Μονάδων» του Ιδρύματος Νιάρχου στη Μεσσηνία

Σημαντικές δράσεις των «Κινητών Ιατρικών Μονάδων» του Ιδρύματος Νιάρχου στη Μεσσηνία

ΥΓΕΙΑ UPD 18:39 Δημιουργία 14/01/19, 18:33

Δύο σημαντικές δράσεις στους Δήμους Τριφυλλίας και Δυτικής Μάνης έχουν προγραμματίσει οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ιδρύματος Νιάρχου.

Πρόκειται για δύο επισκέψεις, στα ΔΔ Σιδηροκάστρου Τριφυλίας στις 26-29 Ιανουαρίου 2019 και Αγ.Νικολάου Δυτικής Μάνης στις 3-5 Φεβρουαρίου 2019.

Οι «Κινητές Μονάδες Υγείας» είναι μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιανουάριο 2014 και αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Η πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος αφορά την αγορά δύο ευέλικτων Κινητών Ιατρικών Μονάδων καθώς και του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού που θα καταστήσει τις ιατρικές μονάδες ικανές να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 35 αποστολές, με 36.135 ιατρικές επισκέψεις από 13.100 εξετασθέντες και έχουν γίνει 23.126 κλινικές εξετάσεις.

Συνάδελφοι πολλών ειδικοτήτων θα προσφέρουν δωρεάν το έργο τους και στους 2 προορισμούς και θα γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις με τον αρτιότερο και σύγχρονο εξοπλισμό. Τα κινητά αυτά νοσοκομεία ευελπιστούν να προσφέρουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας του παχέος εντέρου και του προστάτη. Θα πρέπει επίσης οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων περιοχών να μεριμνήσουν ώστε τα παιδιά τους να τύχουν στοματικού-οδοντικού ελέγχου, διερεύνησης πιθανών οφθαλμολογικών προβλημάτων αλλά και μαθησιακών δυσκολιών από τους ειδικούς.

Οι αποστολές έχουν πολλαπλούς στόχους, κατά πρώτο την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών της Μεσσηνίας από ειδικούς γιατρούς αλλά και την εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων υγείας για τον καρκίνο του μαστού με μαστογραφία, του καρκίνου των ωοθηκών και του προστάτη με υπέρηχο, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με ΠΑΠ ΤΕΣΤ και του καρκίνου του παχέος εντέρου με την διερεύνηση της μικροσκοπικής αιμορραγίας από το ορθό, σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

Για τα παιδιά εκτός από την δυνατότητα εξέτασης από παιδίατρο, θα δοθεί βάση από τους ειδικούς στη διερεύνηση πιθανών μαθησιακών δυσκολιών, στον έλεγχο σκελετικών ανωμαλιών και ανάπτυξης, στην εξέταση παιδιών για οφθαλμικές διαθλαστικές βλάβες που απαιτούν διόρθωση με γυαλιά αλλά και εκπαίδευση στην στοματική υγιεινή.

Καταξιωμένοι επιστήμονες θα εκπαιδεύσουν εθελοντές στην ορθή αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και στην καρδιοαναπνευστική ανάταξη. Επίσης θα ενημερώσουν τους πολίτες γιατί η υιοθέτηση προγραμμάτων άσκησης και αυξημένης φυσικής δραστηριότητας αποτελούν απαραίτητη συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή για διαβητικούς, καρδιοπαθείς, ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, οστεοπόρωση αλλά και για αρχόμενη απώλεια μνήμης.

Τέλος, ειδικό κλιμάκιο της ομάδας της Αθλητικής Αριστείας μέσα από ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα παιγνιδιών, τα επονομαζόμενα αθλητικά μονοπάτια, θα προσπαθήσουν να διακρίνουν παιδιά προικισμένα με ξεχωριστές δυνατότητες, που μετά από ειδική προετοιμασία και προπόνηση μπορούν να διακριθούν σε διεθνείς στίβους.

Λίγα λόγια για τις «Κινητές Ιατρικές Μονάδες»

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) είναι μία πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του.

Οι ΚΙΜ επισκέπτονται κάθε μήνα, καθόλη τη διάρκεια του έτους, νησιά της άγονης γραμμής και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, με στόχο να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε υψηλού επιπέδου και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας καθώς και σε εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Οι δύο άρτια εξοπλισμένες ΚΙΜ συνθέτουν ένα καινοτόμο, ολιστικό πρόγραμμα προαγωγής της υγείας που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω του οποίου οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της χώρας λαμβάνουν δωρεάν ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από έμπειρο επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Οι ΚΙΜ είναι εξοπλισμένες με μονάδα ψηφιακής μαστογραφίας, οδοντιατρείο και μονάδα μέτρησης της οστικής πυκνότητας, μεταξύ άλλων, δίνοντας τη δυνατότητα στο επιστημονικό προσωπικό να δημιουργεί και να οργανώνει εντός δυο ωρών μία κλινική σε κατάλληλο δημόσιο χώρο της εκάστοτε περιοχής. Κάθε αποστολή είναι εξατομικευμένη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ιατρικές ανάγκες της κάθε κοινωνίας.

Επιπλέον των δράσεων των ΚΙΜ, οι αποστολές περιλαμβάνουν την ενημέρωση των κατοίκων με ενημερωτικές ομιλίες σε ενήλικες και μαθητές σχετικά με θέματα υγιεινής διατροφής, της έγκαιρης διάγνωσης μαθησιακών δυσκολιών, καθώς και μαθήματα για την παροχή πρώτων βοηθειών που απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους.

Από την εμπειρία των αποστολών τους στα νησιά, η επιστημονική ομάδα των ΚΙΜ παρατήρησε την έλλειψη αθλητικών δραστηριοτήτων και διαπίστωσε υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, το 2015 δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Αθλητικά Μονοπάτια», με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών, μέσω δράσεων που προάγουν τη ψυχική και σωματική υγεία.

Αν σου άρεσε κάνε