Το «κοκτέιλ» γρίπης, RSV, κορονοϊού είναι εδώ και απειλεί τη δημόσια υγεία

Το «κοκτέιλ» γρίπης, RSV, κορονοϊού είναι εδώ και απειλεί τη δημόσια υγεία

ΥΓΕΙΑ UPD 11:35 Δημιουργία 03/11/22, 11:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης για τη συνύπαρξη των ιώσεων της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και του κορονοϊού.

«Τα προηγούμενα δύο χρόνια ήμασταν με τις μάσκες, και είμαστε σαν μια ομάδα ποδοσφαίρου που έρχεται από διακοπές, αρχίζει τις προπονήσεις, και δεν βλέπεται στους αγώνες» δήλωσε χαρακτηριστικά στον Σκάι, ο Νίκος Τζανάκης. «Ενδεχομένως αυτό θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και πιθανότατα και τα βαριά περιστατικά τουλάχιστον στους ευάλωτους» προειδοποίησε ο γνωστός καθηγητής.

«Για γρίπη και κορονοϊό κάνουμε εμβολιασμό, για τον RSV δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλιο, μόνο η μάσκα μας σώζει. Όλοι όσοι πρέπει να εμβολιαστούμε, πρέπει να εμβολιαστούμε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου» τόνισε ο καθηγητής. Θα πρέπει να εμβολιαστούμε με την επικαιροποιημένη δόση για τον κορονοϊό πρόσθεσε.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι λοίμωξη του αναπνευστικού, βλάπτει παιδιά κάτω από πέντε ετών ευάλωτους στο ανοσοποιητικό και υπέργηρους, και είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες, εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

Όλα τα παιδιά, όλοι μας, διευκρίνισε, έχουμε περάσει RSV ως παιδιά, μπορεί να εξελιχθεί σε αναπνευστικά ανεπάρκεια σε όσους έχουν συννοσηρότητες και άλλα προβλήματα υγείας.

«Είναι μια λοίμωξη που την ξέραμε και την ξέρουμε, τα παιδιά την περνάνε κάθε χρόνο» υπογράμμισε.

«Τριδημία είναι ιατρικός καρδιολογικός όρος που αναφέρεται σε αρρυθμίες, κάκιστα χρησιμοποιείται για να πούμε ότι έχουμε τριπλή πανδημία είναι άκυρος ο όρος» ξεκαθάρισε πάντως ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Αν σου άρεσε κάνε