Επτά τρόποι για την αντιμετώπιση της μελαγχολίας του φθινοπώρου

Επτά τρόποι για την αντιμετώπιση της μελαγχολίας του φθινοπώρου

ΥΓΕΙΑ UPD 15:53 Δημιουργία 25/10/22, 15:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αρκετοί είναι οι συνάνθρωποί μας που με το τέλος του καλοκαιριού και της ξεγνοιασιάς των διακοπών και το ταυτόχρονο πέρασμα στις πιο δροσερές και μουντές ημέρες του φθινοπώρου, νιώθουν μια μελαγχολία.

Η επιστροφή στις βασικές υποχρεώσεις, τα απαιτητικά ωράρια εργασίας και ίσως νέα ξεκινήματα που συμβαίνουν την περίοδο αυτή, πολύ συχνά διαδέχονται τη χαλαρότητα και ανεμελιά της προηγούμενης εποχής, αυξάνοντας την πίεση και το άγχος σύμφωνα με τις προσωπικές προσδοκίες του καθενός.

Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που η προσαρμογή στη νέα καθημερινότητα και η υιοθέτηση του fall/winter mode με έκθεση σε χαμηλότερης έντασης φωτός ημερησίως και αντίστοιχη χαμηλότερη έκκριση σεροτονίνης και μελατονίνης, γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να εδραιώνονται για περισσότερο διάστημα συναισθήματα θλίψης, άγχους, απογοήτευσης, πιεστικές σκέψεις και να παρουσιάζονται διαταραχές στον συγχρονισμό του βιολογικού ρολογιού και τον ποιοτικό ύπνο.

Υπάρχει μια φράση που κρύβει μέσα της ένα πολύ σπουδαίο νόημα: «Οι εποχές είναι τρόπος ζωής»

Πράγματι, είμαστε εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι που ονειροπολούμε και προγραμματίζουμε πως θα περάσουμε το καλοκαίρι και εκείνοι που μένουμε περισσότερο προσκολλημένοι στο παρελθόν και δεν οργανωνόμαστε το ίδιο για το φθινόπωρο ώστε να είμαστε εξίσου χαρούμενοι με διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές εποχές.

Ιδού μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν:

1. Βγες στο (φυσικό) φως! Η έκθεση στο φυσικό φως της ημέρας και η παραμονή για τουλάχιστον 30 λεπτά θα σε βοηθήσουν σημαντικά στην επαρκή έκκριση της ορμόνης σεροτονίνης που μας κάνει ευδιάθετους και χαρούμενους. Αν η έκθεση συνδυαστεί με άσκηση ή με βόλτα με φιλικά πρόσωπα τότε ενισχύεται η αποσυμπίεση και η χαλάρωση και η θετική σκέψη επιτυγχάνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

2. Επένδυσε σε αυτόν που θα είσαι για πάντα μαζί! Τον εαυτό σου! Θρέψε τον και ξεκούρασέ τον ποιοτικά με μια ισορροπημένη διατροφή και σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

3. Οργανώσου παραγωγικά! Κάθε αρχή και δύσκολη. Ωστόσο γίνεται πιο εύκολη αν αλλάξουμε μικρά σημεία και συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Ενδεικτικά, το να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες μας, να καταγράψουμε το πρόγραμμα των υποχρεώσεων της ημέρας, ποιες από αυτές διαχειριστήκαμε και τι έμεινε να διαχειριστούμε τελικά την επόμενη ημέρα. Και μην παραλείπουμε να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας γι’ αυτά που καταφέραμε!

4. Πες «όχι» στην αναβλητικότητα! Διαχειρίσου βάση του προγραμματισμού σου ζητήματα που σε απασχολούν και μη τα κουβαλάς ως βαρίδια στη σκέψη σου.

5. Βάλε νέους στόχους! Νέα σεζόν – νέοι ορίζοντες! Εκμεταλλεύσου την ανανέωση της εποχής θέτοντας νέους στόχους, άμεσους, εφικτούς και ρεαλιστικούς που θα σε κρατήσουν δραστήριο και παραγωγικά απασχολημένο.

6. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου! Σε περιόδους θλίψης, άγχους και κακής διάθεσης, είναι χρήσιμο (όσο και απαραίτητο) να «αποδράσουμε» κάπου, αλλάζοντας περιβάλλον, αποκτώντας καινούργια ερεθίσματα και χαλαρώνοντας ευχάριστα. Ακόμα και αν οι διακοπές έχουν μόλις τελειώσει, θα ωφελούσε να πάμε μια μονοήμερη εκδρομή ή να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα και να γνωρίσουμε κρυμμένες ομορφιές της περιοχής μας. Η αλλαγή παραστάσεων θα φρεσκάρει τις σκέψεις μας και θα ανακουφίσει σωματικά και ψυχικά από τα επιβαρυντικά συμπτώματα της μελαγχολίας.

7. Υιοθέτησε τη λήψη προϊόντων τα οποία αποδεδειγμένα και με ασφάλεια συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.

Αν σου άρεσε κάνε