Κορονοϊός: Έφτασαν στην Ελλάδα 400.000 δόσεις των επικαιροποιημένων εμβολίων

Κορονοϊός: Έφτασαν στην Ελλάδα 400.000 δόσεις των επικαιροποιημένων εμβολίων

ΥΓΕΙΑ UPD 14:40 Δημιουργία 07/09/22, 14:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες 400.000 δόσεις των επικαιροποιημένων εμβολίων της Pfizer. Πρόκειται για τα δισθενή εμβόλια που φτιάχτηκαν για να στοχεύουν στην υποπαραλλαγή Ομικρον 1, ενώ θεωρούνται αποτελεσματικά κατά της Ομικρον γενικότερα.

Είναι η πρώτη βελτιωμένη έκδοση εμβολίων κατά του κορονοϊού, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται πριν την κυριαρχία των υποπαραλλαγών Ομικρον 4 και Ομικρον 5. Για αυτά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το «πράσινο φως» πριν από λίγα 24ωρα. Είχαν ήδη εγκριθεί στη Βρετανία, την Ελβετία και την Αυστραλία.

Παράλληλα, ο ΕΜΑ αναμένεται να διατυπώσει την άποψή του για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των Ομικρον 4 και Ομικρον 5 που έλαβαν επείγουσα έγκριση χρήσης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA).

Η διανομή των νέων εμβολίων στους Ελληνες πολίτες είναι θέμα χρόνου αφού πρώτα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώσει τις συστάσεις της για εμβολιασμό. Χθες πραγματοποιήθηκε επί τούτου συνεδρίαση και οι οδηγίες εμβολιασμού αναμένεται να οριστικοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους για το … φθινοπωρινό εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο κ. Θεμιστοκλέους και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΗΕRA Βασίλης Κοντοζαμάνης συμμετέχουν σήμερα στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας που πραγματοποιείται την στην Πράγα υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας της Τσεχίας. Κατά την σύνοδο οι υπουργοί Υγείας συζητούν, μεταξύ άλλων, για τον Εμβολιασμό ως αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη ασθενειών και την βελτίωση της δημόσιας υγείας. Υπενθυμίζεται ότι η HERA αποτελεί τον μηχανισμό για προμήθεια εμβολίων τόσο κατά της covid όσο και κατά άλλων ασθενειών και τα επικαιροποιημένα εμβόλια σίγουρα αποτελούν μέρος της συζήτησης.

Αν σου άρεσε κάνε