Δημόπουλος: Ετοιμα σε δύο χρόνια τα εξατομικευμένα mRNA εμβόλια κατά του καρκίνου

Δημόπουλος: Ετοιμα σε δύο χρόνια τα εξατομικευμένα mRNA εμβόλια κατά του καρκίνου

ΥΓΕΙΑ UPD 15:39 Δημιουργία 05/09/22, 15:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου που αναμένεται να είναι έτοιμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια προανήγγειλε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Θάνος Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο Δημόπουλο, τα εν λόγω εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία mRNA που όλοι γνωρίσαμε μέσα από την Covid 19.

Αυτού του είδους τα mRNA εμβόλια αποτελούν μια συναρπαστική και πολλά υποσχόμενη μορφή εξατομικευμένης ιατρικής για τη θεραπεία του καρκίνου. Η λογική είναι ότι κάθε ασθενής έχει τον δικό του καρκίνο και κάθε εμβόλιο θα είναι προσωποποιημένο.

«Το σκεπτικό να αναπτύξουμε εμβόλια χρησιμοποιώντας τα καρκινικά κύτταρα ή στοιχεία των καρκινικών κυττάρων για να αντιδράσει ο οργανισμός είναι πολύ παλιό. Αλλά η αποτελεσματικότητά τους ήταν περιορισμένη γιατί δεν είχαμε τρόπο να ενεργοποιήσουμε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα του αρρώστου. Με το MRNA, το οποίο τώρα είναι πιο σταθερό και μπορούμε να το χορηγούμε, όπως στην περίπτωση του κορονοϊού, η ενεργοποίηση είναι πολύ μεγαλύτερη» είπε ο καθηγητής μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

Ποιες μορφές καρκίνου θα αφορούν

Ερωτηθείς για το σε ποιες μορφές καρκίνου έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική η τεχνολογία MRNA, ο ίδιος υπογράμμισε:

«Αυτή είναι μία διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη και σε μελέτη σε πολλούς όγκους. Κατά προτεραιότητα όγκοι, οι οποίοι είναι σε αλληλεπίδραση με το ανοσολογικό σύστημα, όπως είναι το μελάνωμα, ο καρκίνος του νεφρού, ο καρκίνος του πνεύμονα. Επομένως είναι μία τεχνολογία η οποία θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε εμβόλιο κατά του καρκίνου για να ενεργοποιήσουμε το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς, να επιτεθεί στον καρκίνο, μέσω της έκφρασης νέου αντιγόνου».

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο πρώτος για τον οποίο έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Αμερικανικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας που έγινε το καλοκαίρι στο Σικάγο.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι οι μισοί από τους ασθενείς που έλαβαν το προσωπικό τους εμβόλιο με στόχο την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου μετά το χειρουργείο, παρέμεναν απαλλαγμένοι από τη νόσο 18 μήνες αργότερα.

Αν σου άρεσε κάνε