Η «γρίπη της τομάτας» προκαλεί τρόμο στην Ινδία - Μεταδίδεται μεταξύ παιδιών

Η «γρίπη της τομάτας» προκαλεί τρόμο στην Ινδία - Μεταδίδεται μεταξύ παιδιών

ΥΓΕΙΑ UPD 16:24 Δημιουργία 25/08/22, 16:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ένας νέος ιός «ο ιός της Τομάτας» εμφανίστηκε στην Ινδία και μεταδίδεται από παιδί σε παιδί.

Στην ιογενή λοίμωξη δόθηκε το όνομα «γρίπη της τομάτας», εξαιτίας του πρώτου συμπτώματος που είναι οι κατακόκκινες και επώδυνες φυσαλίδες σε όλο το σώμα, και οι οποίες φτάνουν σταδιακά στο μέγεθος μιας τομάτας.

Οι φουσκάλες μοιάζουν με εκείνες που παρατηρούνται στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, σε νεαρά άτομα. Στην περίπτωση της γρίπης της τομάτας εμφανίζονται και εξανθήματα στο δέρμα που οδηγούν σε ερεθισμό.

Όπως και ισχύει και με άλλες ιογενείς λοιμώξεις, η «tomato flu» περιλαμβάνει περαιτέρω συμπτώματα όπως κόπωση, ναυτία, έμετο, διάρροια, πυρετό, αφυδάτωση, πρήξιμο των αρθρώσεων, πόνους στο σώμα και κοινά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη

Η θεραπεία είναι παρόμοια με εκείνη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Δηλαδή περιλαμβάνει απομόνωση για από 5 έως επτά ημέρες, διατήρηση της σωστής υγιεινής, απολύμανση περιβάλλοντος, ανάπαυση, άφθονα υγρά και πλύσεις με ζεστό νερό, για την ανακούφιση από ερεθισμούς και εξανθήματα. Απαιτείται υποστηρικτική θεραπεία με παρακεταμόλη για πυρετό και σωματαλγία και άλλες συμπτωματικές θεραπείες.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Lancet Respiratory Medicine, 82 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είχαν διαγνωστεί με τη γρίπη της τομάτας (κατόπιν επίσκεψης σε νοσοκομείο) στην Κεράλα από τις 6/5 έως τις 26/7.

Έκτοτε αναφέρθηκαν 26 κρούσματα στη γειτονική πολιτεία Ταμίλ Ναντού και την Οντίσα -στα ανατολικά. Οι ασθενείς ήταν έως 9 χρόνων, μολονότι όπως λένε οι ειδικοί «ο ιός συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω των 5 χρόνων».

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, επειδή ο ιός εξαπλώνεται εύκολα μέσω της στενής επαφής, όπως για παράδειγμα της χρήσης πάνας, του αγγίγματος ακάθαρτων επιφανειών και της συνήθειας που έχουν τα παιδιά να βάζουν ό,τι πιάνουν στο στόμα τους.

«Εάν δεν ελεγχθεί και δεν προληφθεί το ξέσπασμα της γρίπης της τομάτας στα παιδιά, η μετάδοση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες με την εξάπλωση και στους ενήλικες».

Οι επιστήμονες είναι στη φάση που προσπαθούν να προσδιορίσουν περί τίνος πρόκειται και τι προκαλεί τη λοίμωξη.

Στο άρθρο του επιστημονικού περιοδικού τονίστηκε ότι «η σπάνια ιογενής λοίμωξη βρίσκεται σε ενδημική κατάσταση και θεωρείται μη απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, λόγω της τρομερής εμπειρίας με την πανδημία του Covid-19, είναι επιθυμητή η προσεκτική διαχείριση για την πρόληψη περαιτέρω εστιών».

Διευκρινίστηκε ότι η διάγνωση είναι δύσκολη, επειδή τα συμπτώματά της είναι πολύ παρόμοια με εκείνα του Covid, του ιού τσικουνγκούνια (μεταδίδεται με τα κουνούπια) και του δάγκειου πυρετού (οξεία ιογενής νόσος που μεταδίδει το κουνούπι Aedes-Aegypti και μπορεί να επιφέρει και το θάνατο).

Αν σου άρεσε κάνε