Παγκόσμια ανησυχία για την «Ευλογιά των πιθήκων»

Παγκόσμια ανησυχία για την «Ευλογιά των πιθήκων»

ΥΓΕΙΑ UPD 09:07 Δημιουργία 23/05/22, 08:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αναστάτωση παγκοσμίως, έχει προκαλέσει η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, με την αξιολόγηση και τις συστάσεις του Eυρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) να αναμένονται εντός της ημέρας.

Σε ευρωπαϊκό έδαφος, το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα που επιβάλει καραντίνα τριών εβδομάδων σε όσους νοσούν. Από τις τελευταίες χώρες που επιβεβαιώνουν κρούσματα είναι η Αυστρία, το Ισραήλ και η Ελβετία. Τουλάχιστον 20 περιπτώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Βρετανία, ενώ στις ΗΠΑ εξετάζονται ύποπτες περιπτώσεις σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με ταξιδιώτη από τη Νιγηρία.

Αυτό που ανησυχεί είναι η ασυνήθιστη διασπορά του ιού, ο οποίος υπάρχει εδώ και χρόνια στην Αφρική και δεν είχε στο παρελθόν εξαπλωθεί, πέρα από μεμονωμένα κρούσματα που συνδέονταν με ταξίδια σε περιοχές που η ευλογιά είναι ενδημική.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων θα προτείνει σήμερα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του ιού.

Σε ... εγρήγορση οι Αρχές

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιο κρούσμα καθώς, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, το πρώτο ύποπτο κρούσμα που εντοπίστηκε τελικά έχει προσβληθεί από ανεμοβλογιά. Η κλινική εικόνα του Ρουμάνου ασθενούς ήταν καλή, χωρίς πυρετό την Κυριακή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, διενεργήθηκαν δύο επαναλαμβανόμενοι εργαστηριακοί έλεγχοι του δείγματος, ενώ, όπως αναφέρεται, υπάρχει συνάφεια των συμπτωμάτων και των δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούν οι δύο ασθένειες.

Ο 29χρονος Ρουμάνος και η σύντροφός του μένουν στην Αγγλία και αυτές τις μέρες βρίσκονταν στην Κεφαλονιά για διακοπές, όταν εκείνος εμφάνισε συμπτώματα και πήγε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί, βλέποντας το βασικό σύμπτωμα, το εκτεταμένο εξάνθημα στο δέρμα, ειδοποίησαν τον ΕΟΔΥ και η μεταφορά του ζεύγους στην Αθήνα έγινε με C-130 μέσα σε ειδικές κάψουλες, μέχρι τη διακομιδή τους με ασθενοφόρα στο Αττικό Νοσοκομείο. Τον ασθενή επιβλέπει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας νοσοκομείου “ΑΤΤΙΚΟΝ” Σπύρος Πουρνάρας επισημαίνοντας πως είναι μια συνήθης ασθένεια στην Αφρική, τη Νιγηρία και το Κονγκό με μικρή θνησιμότητα και προσέθεσε ότι στην Ευρώπη δεν είχε έλθει ποτέ. «Ελπίζουμε να είναι παροδική», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ήδη τρία εμβόλια για αυτή την ασθένεια. Τα δύο είναι ήδη εγκεκριμένα και το τρίτο είναι στο στάδιο της έρευνας».

Συστάσεις του ΕΟΔΥ

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.

Τονίζεται ότι, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Αν σου άρεσε κάνε