Ανησυχία για ενδεχόμενο συσχέτισης ηπατίτιδας - κορονοϊού στα παιδιά

Ανησυχία για ενδεχόμενο συσχέτισης ηπατίτιδας - κορονοϊού στα παιδιά

ΥΓΕΙΑ UPD 12:22 Δημιουργία 26/04/22, 12:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα, ενώ φερεται να υπάρχει συσχέτιση οξείας ηπατίτιδας και κάποιου αδενοϊού, στα παιδιά, σύμφωνα με την Ινώ Καναβάκη, παιδίατρο και παιδοηπατολόγος στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Σε ότι αφορά στην ηλικία των κρουσμάτων ηπατίτιδας, η κ. Καναβάκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι αφορούν παιδιά μικρότερα των 5 ετών, ωστόσο περιστατικά έχουν περιγραφεί σε όλο το φάσμα της παιδικής ηλικίας.

Εξήγησε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα είναι επικίνδυνη ή όχι για το παιδί, καθώς δυστυχώς κάποια περιστατικά πάνε λιγότερο καλά, χρειάζονται πιο εντατική αντιμετώπιση και κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.

Η παιδίατρος τόνισε ακόμη ότι εάν ξεφύγει η κατάσταση και πάρει την πορεία της ηπατικής ανεπάρκειας απαιτείται ακόμα πιο εντατική αντιμετώπιση. Κάποια παιδιά αντιμετωπίζονται επιτυχώς στα νοσοκομεία, κάποια χρειάζονται μεταμόσχευση. Από τα 170 περιστατικά που έχουν περιγραφεί παγκοσμίως, το 10% χρειάστηκε μεταμόσχευση.

Παράλληλα, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, με ανάρτησή του στο facebook ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Αναμένουμε νεότερα σύντομα και ελπίζουμε σε αντίστοιχα λεπτομερή στοιχεία ιστορικού και νόσησης και από τις άλλες χώρες που έχουν επίσης ταυτοποιήσει περιπτώσεις ηπατίτιδας στα παιδιά, καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.

Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά και ποιο το πρώτο σημάδι

Σύμφωνα με την κυρία Καναβάκη, δεν υπάρχει πρόληψη για την οξεία ηπατίτιδα αλλά οφείλουμε να τηρούμε τις συνθήκες υγιεινής, ενώ καλό θα ήταν τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας να παραμένουν μέχρι και 48 ώρες στο σπίτι για να εμποδιστεί η μετάδοση.

Σχετικά με τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, η ίδια είπε ότι το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.

Άλλα συμπτώματα:

  • Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων
  • Κνησμός στο σώμα
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Πόνος στη κοιλιά
Αν σου άρεσε κάνε