Στο 50% η κάλυψη με το εμβόλιο της Johnson

Στο 50% η κάλυψη με το εμβόλιο της Johnson

ΥΓΕΙΑ UPD 11:34 Δημιουργία 08/09/21, 11:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊο περίπου στο μισό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έρευνας στη Νότια Αφρική, που έγινε σε περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων μεταξύ των εμβολιασμένων είχε ήπια συμπτώματα, δήλωσε η Glenda Gray, μια από τους συγγραφείς της έρευνας, επικαλούμενη μη δημοσιευμένα στοιχεία. Η J&J δεν ήταν διαθέσιμη για σχολιασμό, σημειώνει το Bloomberg.

Η μελέτη κάλυψε διάστημα αρκετών εβδομάδων, κατά τις οποίες η Νότια Αφρική αντιμετώπιζε το τρίτο κύμα της πανδημίας, με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί. Μέτρησε τις μολύνσεις εμβολιασμένων τόσο ζητώντας από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν θετικό τεστ όσο και δεχόμενη «συναγερμούς» από τα εργαστήρια που διενεργούν τους ελέγχους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν και στοιχεία από το σύστημα υγείας, για να δουν πόσοι νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, που ονομάζεται Sisonke, ανακοινώθηκαν στις 6 Αυγούστου και έδειξαν ότι το μονοδοσικό εμβόλιο ήταν περίπου 70% αποτελεσματικό έναντι της νοσηλείας και έως 96% έναντι του θανάτου. Η δοκιμή δεν περιελάμβανε τη χρήση placebo.

Τα τελικά αποτελέσματα που περιλαμβάνουν τρία σετ δεδομένων θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Ανάλογα αποτελέσματα δεν συναντώνται μόνο στο Johnson & Johnson αλλά και σε άλλα εμβόλια, σημειώνει ο Shabir Madhi, του Πανεπιστημίου Witwatersrand, που έκανε δοκιμές στα εμβόλια AstraZeneca και Novavax. Δεν προκαλεί έκπληξη με την εξέλιξη της πανδημίας.

Αν σου άρεσε κάνε