Γαλλικό Πρακτορείο:  Δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο

Γαλλικό Πρακτορείο: Δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο

ΥΓΕΙΑ UPD 14:46 Δημιουργία 03/06/21, 14:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πάνω από δύο δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες εκστρατείες ανοσοποίησης τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, τουλάχιστον 2.019.696.022 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε 215 χώρες ή εδάφη, σύμφωνα με τον απολογισμό που βασίζεται σε επίσημες πηγές έως σήμερα το πρωί.

Ενώ η δισεκατομμυριοστή δόση χορηγήθηκε σε πέντε μήνες, στις 24 Απριλίου, χρειάστηκε λιγότερο από ενάμισης μήνας για να διπλασιαστεί ο αριθμός των εμβολίων.

- Το Ισραήλ παραμένει στην κορυφή –

Εκτός των πολύ μικρών χωρών, το Ισραήλ παραμένει η χώρα της οποίας η εμβολιαστική εκστρατεία είναι η πλέον προχωρημένη, με σχεδόν 6 στους 10 Ισραηλινούς να είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι.

Στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται χώρες όπως ο Καναδάς (59% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), το Ηνωμένο Βασίλειο (58,3%), η Χιλή (56,6%) και οι ΗΠΑ (51%).

Σε απόλυτους αριθμούς, είναι η Κίνα (704,8 εκατ.) και οι ΗΠΑ (296,9 εκατ.) που κυριαρχούν, μπροστά από την Ινδία (221 εκατ.). Αυτές οι τρεις χώρες συγκεντρώνουν 6 στις 10 δόσεις που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.

Στην ΕΕ, έχουν χορηγηθεί 254,98 εκατ. δόσεις στο 39% του πληθυσμού. Μακράν πίσω από τη Μάλτα (72,4%), πρωταθλήτρια των 27, οι πολυπληθέστερες χώρες κυμαίνονται γύρω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: Γερμανία (43,6%), Ιταλία (40%), Γαλλία και Ισπανία (39,4%).

- Νεότερες τάσεις -

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, εξαιρώντας τις χώρες με λιγότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι η Κίνα που έχει εμβολιάσει με τους ταχύτερους ρυθμούς, χορηγώντας κάθε ημέρα δόσεις στο 1,37% του πληθυσμού της. Ακολουθούν το Μπαχρέιν (1,15%) και η Ουρουγουάη (0,99%).

Στην ΕΕ, η Γερμανία (0,93%) κινείται πιο γρήγορα από την Ιταλία (0,81%), τη Γαλλία (0,80%) και την Ισπανία (0,71%).

Οι εκστρατείες στην Ιαπωνία (0,47%), τη Βραζιλία (0,29%), τη Ρωσία (0,22%) και την Ινδία (0,19%) είναι αυτές που κινούνται με βραδύτερο ρυθμό.

- Άνιση πρόσβαση σε εμβόλια -

Ο εμβολιασμός παραμένει προνόμιο των χωρών με «αυξημένο εισόδημα» όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, που φιλοξενούν το 16% της ανθρωπότητας αλλά συγκεντρώνουν το 37% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι χώρες «χαμηλού εισοδήματος» περιορίζονται προς το παρόν στο 0,3% των δόσεων.

Σε όλο τον κόσμο, έχουν χορηγηθεί 26 δόσεις ανά 100 κατοίκους. Ωστόσο ο αριθμός αυτός αποκρύπτει σημαντικές διαφορές: 2,5 δόσεις ανά 100 κατοίκους στην Αφρική, συγκριτικά με 87 στις ΗΠΑ/Καναδά και 47 στην Ευρώπη.

Μόνο έξι χώρες στον κόσμο δεν εμβολιάζουν ακόμα: τέσσερις στην Αφρική (Τανζανία, Τσαντ, Μπουρούντι, Ερυθραία), μία στην Ασία (Βόρεια Κορέα) και μία στην Καραϊβική (Αϊτή).

- Διανομή –

Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι αυτό που έχει διανεμηθεί περισσότερο σε όλο τον κόσμο: χορηγείται σε πάνω από τα τρία τέταρτα των χωρών και εδαφών όπου διενεργούνται εμβολιασμοί (τουλάχιστον 170 από 215).

Ξεπερνά αυτό των Pfizer/BioNTech (τουλάχιστον 97 χώρες και εδάφη), της Moderna (τουλάχιστον 46), της Sinopharm (τουλάχιστον 45), το Spoutnik V (τουλάχιστον 40) και το σκεύασμα της Johnson & Johnson (τουλάχιστον 29).

Το σκεύασμα των AstraZeneca/Οξφόδης χορηγείται εξίσου σε χώρες πλούσιες και φτωχές, κυρίως χάρη στον μηχανισμό Covax, του οποίου είναι ο βασικός προμηθευτής, ενώ τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, των οποίων η συντήρηση είναι πιο δαπανηρή και δύσκολη, χρησιμοποιούνται κυρίως σε πλούσιες χώρες.

Το ρωσικό εμβόλιο Spoutnik V και τα κινεζικά εμβόλια που ανέπτυξαν η Sinopharm και η Sinovac χορηγούνται κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν σου άρεσε κάνε