Covid-19: Αύξηση των μεταλλάξεων αν δε φτάσει το εμβόλιο στις φτωχές χώρες λέει ο ΠΟΥ

Covid-19: Αύξηση των μεταλλάξεων αν δε φτάσει το εμβόλιο στις φτωχές χώρες λέει ο ΠΟΥ

ΥΓΕΙΑ UPD 18:16 Δημιουργία 22/02/21, 18:06

Διεθνή αλληλεγγύη στη διανομή των εμβολίων, των διαγνωστικών και των φαρμάκων κατά του covid-19, ζήτησαν από την παγκόσμια κοινότητα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Αντχανομ Τένδρος και Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στεινμάιερ.

Η συνομιλία των δυο ανδρών αφορούσε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία εμβολίων Covax, που στόχο έχει να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες μπορούν επίσης να προστατευθούν από το Covid-19, ειδικά οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος επαίνεσε τη δέσμευση της Γερμανίας να συνδράμει με επιπλέον κονδύλια στην πρωτοβουλία COVAX που θα συμβάλει στην μάχη κατά της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ ζήτησε να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων, μέσω της συνεργασίας των φαρμακευτικών εταιρειών σε χώρους παραγωγής ή με την έκδοση αδειών, γεγονός ζωτικής σημασίας, όπως είπε, ώστε να υπάρχουν περισσότερες δόσεις εμβολίου παγκοσμίως, καθώς «αν έχουμε λίγα, είναι πιο δύσκολο να τα μοιραστούμε» σημείωσε και συμπλήρωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων πως «τα χρήματα της διεθνούς βοήθειας θα είναι άχρηστα για την Covax, εάν δεν υπάρχουν δόσεις εμβολίου στην αγορά».

Ο ίδιος επέκρινε μάλιστα ορισμένες εθνικές κυβερνήσεις που παρακινούν κατασκευαστές εμβολίων να τους παράσχουν επιπλέον ποσότητες εμβολίου για εγχώρια χρήση, χωρίς όμως ποτέ να ρωτούν σε αυτή την διαδικασία αν αυτή η κίνηση τους έχει αρνητική επίδραση στην παράδοση δόσεων εμβολίων σε φτωχές χώρες, ενώ προειδοποίησε πως η πανδημία μπορεί να καταπολεμηθεί επιτυχώς μόνο εάν νικηθεί ο ιός σε όλες τις χώρες».

Από την πλευρά του ο Γερμανός Πρόεδρος Βάλτερ Σταινμαίερ τόνισε πως όσο πιο γρήγορα η Γερμανία και συνολικά η Ευρώπη είναι έτοιμοι να μοιραστεί λίγα από τα εμβόλια που έχει στην διάθεση της, τόσο πιθανότερο είναι να συνδράμουν στην παγκόσμια καταπολέμηση του ιού. «Οι δόσεις εμβολιασμού χρειάζονται επειγόντως στις φτωχότερες χώρες για να αποφευχθεί η κατάρρευση των συστημάτων υγείας τους» είπε.

Επικρότησε παράλληλα την πρόταση του Γάλλου προέδρου Μανουέλ Μακρόν οι βιομηχανικές χώρες να παράσχουν 13 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στις αφρικανικές χώρες, και καλωσόρισε την συζήτηση που ξεκίνησε σε επίπεδο ΕΕ αναφορικά με τη διανομή ενός μικρού μέρους των δόσεων εμβολιασμού

Προειδοποίησε ωστόσο πως «αν απορριφθεί αυτή η αλληλεγγύη, ο κίνδυνος μεταλλάξεων του ιού αυξάνεται» με αποτέλεσμα η πανδημία να συνεχίζει να επηρεάζει ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα.

Όσον αφορά τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων οι δυο επικεφαλής συμφώνησαν πως δεν θα πρέπει να απλοποιείται η συζήτηση, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση της παραγωγής καθώς το ζήτημα αυτό αφορά πρωτίστως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και απαιτείται να βρεθεί ένας τρίτος δρόμος που θα βασίζεται στην εθελοντική βούληση των εταιρειών. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι τους επόμενους μήνες η πανδημία θα μπορέσει να νικηθεί.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Αν σου άρεσε κάνε