Πάνω από 350 γιατροί στην Ελλάδα με κορονοϊό, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ

Πάνω από 350 γιατροί στην Ελλάδα με κορονοϊό, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 02/11/20, 12:34

Στα όριά του φτάνει το σύστημα Υγείας, που πιέζεται από την αύξηση των νοσηλευομένων με κοροναϊό, την ίδια ώρα που αυξάνονται και οι υγειονομικοί που βρίσκονται θετικοί στον ιό.

«Ξεμένουμε από στρατό πριν καλά - καλά, ξεκινήσει ο πόλεμος», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, γνωστοποιώντας ότι ακόμη 12 υγειονομικοί -στο νοσοκομείο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη νοσούν με κοροναϊό.

«Οι 9 συνάδελφοι από το μικροβιολογικό και 3 από αιμοδοσία και λοιμώξεις. Σήμερα ημέρα γενικής εφημερίας έκλεισε το μικροβιολογικό και τα περιστατικά εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος. Μεγάλη η ταλαιπωρία τους. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Γιαννάκος.

Εκτιμάται ότι 350 υγειονομικοί νοσούν με κοροναϊό

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής στα νοσοκομεία που εποπτεύει, 108 υγειονομικοί έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό:
20 στον Ευαγγελισμό, 14 στο Σωτηρία, 26 στον Άγιο Σάββα, 9 στο Ιπποκράτειο κ.α.

«Εκτιμάται ότι πάνω από 350 συνάδελφοι νοσούν αυτή τη στιγμή από κοροναϊό. Το μεγαλύτερο νούμερο από ποτέ. Και όμως προληπτικά τεστ στο προσωπικό δεν γίνονται, τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, και η καραντίνα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύει λόγω έλλειψης προσωπικού» σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Μειώνονται κατά 80% τα τακτικά χειρουργεία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης μειώνονται κατά 80% τα τακτικά χειρουργεία και αυτό συμβαίνει γιατί είναι πάρα πολλά τα περιστατικά τα οποία εισάγονται με κοροναϊό στα δημόσια νοσοκομεία και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

«Γιατί όλα τα σοβαρά χειρουργεία μετά από το χειρουργείο χρειάζεται να νοσηλευτούν κάποιες ημέρες μέχρι να σταθεροποιηθούν σε κλίνη ΜΕΘ», επισήμανε, προσθέτοντας πως «υπάρχουν ασθενείς στη λίστα αναμονής δυο και τρία χρόνια περιμένοντας χειρουργείο και δυστυχώς τώρα που ήρθε η σειρά τους θα αναβληθεί για άλλη μια φορά και αυτό συμβαίνει γιατί είναι ελάχιστες οι κλίνες ΜΕΘ και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να αυξηθούν και σε αυτό τον τομέα δεν έχουμε καλό βαθμό».

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, τόνισε ότι «τα περιστατικά αυξήθηκαν και μέσα σε ένα σαββατοκύριακο αφού οι διαθέσιμες κλίνες για κοροναό σε όλη τη χώρα είναι 240, αυτές ουσιαστικά αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί. Ειδικά σε περιοχές όπως στη Θεσσαλονίκη έχουν γεμίσει όλες οι κλίνες ΜΕΘ οι διαθέσιμες μέσα σε τρεις μέρες».

Επιπλέον ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προειδοποίησε ότι «θα δούμε από εδώ και στο εξής πολλούς διασωληνωμένους ασθενείς γενικά περιστατικά τα οποία θα είναι σε κοινούς θαλάμους περιμένοντας ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Σοβαρά χειρουργεία έκτακτα θα γίνονται και δεν θα βρίσκουν μετά κλίνη ΜΕΘ για να σταθεροποιηθούν και θα μείνουν σε κοινούς θαλάμους».

Αεροδιακομιδές γίνονται και θα γίνονται, ανέφερε. Ασφαλώς είναι μια λύση είπε ο κ. Γιαννάκος αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Στα Γιάννενα υπήρχε πρόβλημα χθες γιατί γέμισαν οι απλές κλίνες κοροναϊού και τα περιστατικά από το γηροκομεία διακομίζονταν σε νοσοκομεία της περιοχής της Ηπείρου σε άλλες πόλεις. Στα Γιάννενα λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ για όλη την Ηπειρο. Με τρεις ελευθέρες δεν μπορείς να αντέξεις με τόσα περιστατικά».

Αν σου άρεσε κάνε