Χωρίς «πράσινο φως» η συνάντηση του Κικίλια με το ΚΕΘΕΑ

Χωρίς «πράσινο φως» η συνάντηση του Κικίλια με το ΚΕΘΕΑ

ΥΓΕΙΑ UPD 17:21 Δημιουργία 04/10/19, 15:47

Έντονες διαφωνίες μεταξύ του Βασίλη Κικίλια και των υπευθύνων το ΚΕΘΕΑ διαπιστώθηκαν σήμερα, Παρασκευή, στη συνάντηση που είχε ο υπουργείο Υγείας με το ΚΕΘΕΑ, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για το Κέντρο.

Οι ρυθμίσεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις στη Διοίκηση και τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η μόνη αλλαγή που επιδιώκεται είναι να ελέγχονται τα 20 εκατ. ευρώ με τα οποία χορηγείται το ΚΕΘΕΑ από τα κρατικά ταμεία.

Ο κ. Κικίλιας, από την πλευρά του, δήλωσε: «Το ΚΕΘΕΑ επιτελεί μια πολύ σημαντική και ευαίσθητη κοινωνική αποστολή. Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση αυτής της αποστολής και των δράσεών του. Το ΚΕΘΕΑ είναι και θα συνεχίσει να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, καθώς επιχορηγείται ετησίως με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, διασφαλίζουμε τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του.

Η αλλαγή στον τρόπο ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα επηρεάσει καθόλου τον σκοπό, την αποστολή, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του οργανισμού, καθώς είναι σαφές ότι η διοίκηση του οργανισμού δεν παρεμβαίνει σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του επιστημονικού του ρόλου.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει την πολυφωνία που απαιτείται και τα μέλη του θα έχουν την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση, η πολύ σημαντική κοινωνική δράση του ΚΕΘΕΑ».

Ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Μπαρδάνης, ανέφερε ότι μπορεί ο υπουργός Υγείας για τον οποίο κανένας δεν αμφισβητεί τις προθέσεις του, δεν θέλει να καταλάβει, δεν θέλει να ακούσει και αλλάζει το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ. Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα ο υπουργός να δείξει κατανόηση.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των Συλλόγων του ΚΕΘΕΑ εξέφρασε την ανησυχία που δημιουργήθηκε από την ΠΝΠ. «Αν ο υπουργός ήθελε να αλλάξει κάτι, να έκανε το σωστό. Δηλαδή, να επεξεργαζόταν ένα νομοσχέδιο».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, Δημήτρης Κολοκάθης, υποστήριξε ότι εξέχουσες προσωπικότητες της Κεντροδεξιάς έχουν υπάρξει μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ακόμη, εξέφρασε τον φόβο για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων μέσα από την απόφαση της κυβέρνησης. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης είναι μια προσπάθεια να συσπειρώσει την διοικητική ομάδα της ΝΔ.

Στο επιχείρημα του υπουργού Υγείας ότι η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο «διασφαλίζει τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του», η διοίκηση απαντά ότι πάντα υπήρχε οικονομικός έλεγχος στον φορέα από ορκωτούς λογιστές του κράτους.

Εργαζόμενος στο ΚΕΘΕΑ επισήμανε ότι η συγκεκριμένη ΠΝΠ ακυρώνει το άρθρο 56 εξ ολοκλήρου. Ακυρώνει την χρηματοδότηση του οργανισμού, καθώς και την παράγραφο που οριοθετούσε τον σκοπό του οργανισμού.

Η επιστημονική υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ, συγγραφέας και ειδική σε θέματα απεξάρτησης, Κατερίνα Μάτσα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έρχεται και καταστρέφει τα προγράμματα για να ελέγξει τον οργανισμό. «Υπάρχουν φόβοι ότι θα μπει ο ιδιωτικός τομέας στο ΚΕΘΕΑ, φόβοι για αλλαγή στη φυσιογνωμία των προγραμμάτων, φόβοι από τους θεραπευτές, από τα εξαρτημένα άτομα και την κοινωνία», συμπλήρωσε. «Η κυβέρνηση θέλει τη νεολαία στις πιάτσες». Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να χαθεί η εμπιστοσύνη στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και με αυτόν τον τρόπο καταδικάζει σε θάνατο τους εξαρτημένους.

Αν σου άρεσε κάνε