ΧΑ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από δεικτοβαρείς τίτλους

ΧΑ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από δεικτοβαρείς τίτλους

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:40 Δημιουργία 29/01/19, 14:37

Στο «κόκκινο» εξακολουθεί να κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή, με τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν από την έναρξη της συνεδρίασης κυρίως σε δεικτοβαρείς τίτλους, να εντείνονται.

Το ΧΑ δείχνει «ανήμπορο» να ξεπεράσει τα επίπεδα των 630 μονάδων, όπου παραμένει κολλημένο τις τελευταίες ημέρες.

Τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στην στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου, η έκβαση της οποίας συνδέεται με την πορεία των αποφάσεων για τις τράπεζες, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στόχος του Οικονομικού επιτελείου είναι η άντληση άνω των 2 δις. ευρώ, ωστόσο το επιτόκιο αναμένεται να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, κινούμενο στο 3,75%-3,875%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, όπου σημειώνεται μία αυξημένη όρεξη των επενδυτών για κρατικούς τίτλους, μετά και τις πολύ επιτυχημένες μακροπρόθεσμες εκδόσεις από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιραλνδία.

Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το εγχείρημα έχει περισσότερο επικοινωνιακή «χροιά». Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μια έξοδο στις αγορές με έκδοση 5ετούς, ώστε να αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά, το οποίο είχε επιτόκιο 4,95%, στοχεύοντας σε χαμηλότερη απόδοση, κάτω του 4%, προκειμένου να «πουλήσει» το νέο της αφήγημα.

Την ίδια ώρα, πάντως, η αγορά φαίνεται πως έχει επηρεαστεί και από τις επιθετικές κινήσεις των short funds στις τραπεζικές μετοχές.

Το Oceanwood αύξησε τη θέση του στη μετοχή της Eurobank στο 1,02%, από 0,96% προηγουμένως.

Στο μεταξύ, σήμερα η Citigroup προχώρησε σε "επιθετική" μείωση της τιμής-στόχου που δίνει για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στα 0,76 ευρώ από 2,57 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,14% στις 629,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,49 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.670,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,12% στις 378,31 μονάδες.

Η Alpha Bank και η Βιοχαλκο σημειώνουν απώλειες 2,89% και 2,38% αντίστοιχα, με τις Aegean και ΓΕΚ Τέρνα να είναι στο -1,19% και -1,25% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Coca Cola, Πειραιώς, Τιτάν, ΟΤΕ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, ο ΑΔΜΗΕ ενισχύεται κατά 1,06%, με τις Motor Oil, Eurobank, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Grivalia, Λάμδα και Φουρλής να ακολουθούν με ήπια κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ.

Αν σου άρεσε κάνε