Κοντόπουλος: Πύλη κεφαλαίων η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά

Κοντόπουλος: Πύλη κεφαλαίων η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 15:13 Δημιουργία 05/12/22, 15:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί πύλη κεφαλαίων από το εξωτερικό, όπως αποτυπώθηκε και στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο που διοργάνωσε το Χ.Α και η Morgan Stanley, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιάνος Κοντόπουλος μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, «33 Greek Economic Summit».

Ο κ. Γιάνος Κοντόπουλος επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξουμε το αρνητικό αφήγημα για το Χρηματιστήριο, με θετικές εκπλήξεις, όπως π.χ η ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, που θα φέρει σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό και η κυβέρνηση θα δώσει σήμα ότι «ψηφίζει» το Χρηματιστήριο ως μοχλό ανάπτυξης.

Επίσης η ρευστότητα της αγοράς και αλλαγή της εικόνας της μπορεί να έλθει και από την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Επεσήμανε ότι το Χρηματιστήριο, ακόμη και στις δύσκολες συγκυρίες, στηρίζει την οικονομία, τονίζοντας ότι το 2021 αντλήθηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 8,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 70% ήλθαν από το εξωτερικό.

Ο κ. Κοντόπουλος σημείωσε ότι η διοίκηση του Χ.Α. αναπτύσσει εξωστρέφεια και είναι σε επικοινωνία με μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις για να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της χρηματιστηριακής αγοράς, σε μία περίοδο που το κόστος χρήματος αυξάνεται, ενώ τόνισε ότι εξετάζονται κίνητρα για την προσέλκυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την εισαγωγή τους στο Χ.Α.

Ακόμη θα δοθεί σημαντική προσπάθεια για προσέλκυση εταιρειών εισηγμένων σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού μέσω της διπλής εισαγωγής.

Απαντώντας σε ερώτηση τι μπορεί να περιμένει το Χ.Α το 2023, μία εκλογική χρονιά, τόνισε ότι τους ξένους επενδυτές δεν ενδιαφέρουν τόσο οι εκλογές, αλλά αν αλλάξει η οικονομική πολιτική μετά από αυτές.

Αν σου άρεσε κάνε