ΧΑ: Στο 50,2% οι συναλλαγές των ξένων τoν Αύγουστο

ΧΑ: Στο 50,2% οι συναλλαγές των ξένων τoν Αύγουστο

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:01 Δημιουργία 09/09/21, 17:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά το μήνα Αύγουστο, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει άνοδο κατά 3,93% και να αναρριχάται σε νέα υψηλά έτους κατά τη διάρκεια του μήνα.

Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά τον Αύγουστο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων εμφανίζονται αγοραστές για τέταρτο σε σειρά μήνα, αυξάνοντας σημαντικά τα επίπεδα εισροών τους σε επίπεδο μήνα και έτους.

Ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ των χρηματιστηρίων Αθηνών (ATHEX) και Βελιγραδίου (BELEX), προκειμένου τα δύο Χρηματιστήρια να αυξήσουν συνολικά την επιρροή τους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και να επωφεληθούν από νέες ευκαιρίες. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, το Χρηματιστήριο Αθηνών προχώρησε σε όλα τα απαιτούμενα βήματα για την απόκτηση μεριδίου 10,24% των μετοχών του χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου.

Ταυτόχρονα, το BELEX αποφάσισε να βελτιώσει τις υποδομές διαπραγμάτευσης που διαθέτει ως Λειτουργός Αγοράς, με αποτέλεσμα να μεταφέρει τις συναλλακτικές δραστηριότητες του στην Πλατφόρμα Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διευρύνοντας έτσι, μέσα από το πλαίσιο της Κοινής Πλατφόρμας, την ρευστότητα και τις υπηρεσίες που θα παρέχει.

Επομένως, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούν να επωφεληθούν από τη διεύρυνση τόσο των αντίστοιχων κεφαλαιαγορών όσο και των ευκαιριών για διασυνοριακές συναλλαγές που προσφέρονται.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η εισαγωγή δύο εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι νέες εταιρείες είναι η Real Consulting Α.Ε. και η Phoenix Vega Mezz PLC και ανήκουν στους κλάδους της Τεχνολογίας και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών αντίστοιχα.

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Μάλιστα, σημειώθηκε υπερκάλυψη κατά 2,15 φορές.

Ειδικότερα, η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Αυγούστου 2021, διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Δημιουργήθηκαν 578 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών (§1.2[1]), σε σχέση με 1.709 νέους λογαριασμούς τον Αύγουστο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας[2] στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €1,37 δις (2,44% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου - §3.1)
  • Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την Απόφαση 4 της ΕΛ.Κ.Α.Τ. η απενεργοποίηση 900 ανενεργών λογαριασμών αξιογράφων
  • Η Κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα €56,22 δις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,8%, σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουλίου (€53,13 δις)
  • Η Αξία Συναλλαγών του Αυγούστου 2021 έφτασε τα €1.004,45 εκατ. σημειώνοντας μείωση κατά 33,12% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν €1.501,83 εκατ., ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 που η αξία συναλλαγών ήταν €638,18 εκατ., σημειώθηκε αύξηση 57,39%
  • Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €29,8 εκατ. κατά το μήνα Αύγουστο, συμπληρώνοντας τέταρτο συνεχόμενο μήνα εισροών, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €29,8 εκατ. τον Αύγουστο (§2.1).
  • Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 62,8% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 37,2% για τους Ημεδαπούς (§3.1)
  • Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για τον Αύγουστο ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου €6,2 δις, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου €5,3 δις και η Ολλανδία με αξία χαρτοφυλακίου €4,4 δις (§3.5.1)
  • Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 50,2% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Αύγουστο 2021 (σε σχέση με το 61,6% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 49,8% των συναλλαγών, σε σχέση με το 38,4% τον προηγούμενο μήνα (§2.1).
Αν σου άρεσε κάνε