Συναλλακτική «άπνοια» και επενδυτική απραξία στο ταμπλό

Συναλλακτική «άπνοια» και επενδυτική απραξία στο ταμπλό

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:32 Δημιουργία 15/07/21, 11:28
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Συνεχίζεται η συναλλακτική «άπνοια» και την Πέμπτη στη Λεωφόρο Αθηνών, γεγονός που επιβεβαιώνει πως οι επενδυτές κρατούν… απόσταση ασφαλείας, εν μέσω ενός νέου κύματος της πανδημίας και μάλιστα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν.

Η αγορά σήμερα κινείται με μικρή πτώση και κάτω από τη ζώνη των 870 μονάδων, με τον τζίρο να διαμορφώνεται μόλις στα 1,3 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,37% στις 867,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 0,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.087,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,27% στις 541,34 μονάδες.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, χρηματιστηριακοί αναλυτές τονίζουν πως το δυσμενές σενάριο, ένα νέο «κύμα» κατά τους θερινούς μήνες, παίρνει σάρκα και οστά, με τους επιστήμονες να περιμένουν κορύφωση τον Αύγουστο, τον παραδοσιακά πιο «βαρύ» τουριστικό μήνα.

Η αγορά… ανησυχεί για τις οικονομικές συνέπειες ενός πιθανού πισωγυρίσματος από το φθινόπωρο, ωστόσο η κυβέρνηση διαμηνύει πως ένα οριζόντιο, γενικό lockdown, όπως όσα ζήσαμε κατά το παρελθόν, δεν θα τεθεί ξανά σε ισχύ, καθώς οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο ανεμβολίαστους πολίτες.

Ήδη Κυκλάδες και Κρήτη παρουσιάζουν σημαντική έξαρση ως προς τον αριθμό κρουσμάτων, γεγονός που, όπως σημειώνουν οικονομικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι, εγείρει ερωτηματικό για την ανεπίσημη λήξη της τουριστικής σεζόν… νωρίτερα, τη στιγμή δε που το στέλεχος «Δέλτα» καλπάζει και αναμένεται να έχει επικρατήσει σε όλη την ΕΕ νωρίτερα από τα τέλη Αυγούστου.

Στις μετοχές τώρα, Εθνική, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank και Motor Oil χάνουν πάνω από 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Eurobank, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή η ΕΥΔΑΠ.

Αντίθετα, Ελλάκτωρ και Σαράντης σημειώνουν κέρδη 1,21% και 1,04%, αντίστοιχα.

Αν σου άρεσε κάνε