ΧΑ: Έσβησε τη διήμερη «χασούρα» με τραπεζική ρελάνς

ΧΑ: Έσβησε τη διήμερη «χασούρα» με τραπεζική ρελάνς

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:09 Δημιουργία 10/07/19, 18:04
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Το μεγαλύτερο έδαφος μίας ισχυρής διήμερης «διόρθωσης» κατάφερε τελικά να καλύψει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την Τετάρτη, επανερχόμενη στη ζώνη των 860 μονάδων.

Αν δε το βαρύ «χαρτί» της Coca –Cola δεν σημείωνε τέτοια «χασούρα», τότε το ΧΑ είχε κινηθεί σε υψηλότερο εύρος ανόδου.

Η είδηση της ημέρας στη Λεωφόρο Αθηνών, επισημαίνουν οι αναλυτές, είναι η είσοδος αρκετών κεφαλαίων σε τίτλους, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου, οπότε αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ΔΕΗ και Lamda Development «έγραψαν» σημαντικά κέρδη, ενώ οι τράπεζες ξεπέρασαν το +4%, εν μέσω κυβερνητικής κινητικότητας στο «μέτωπο» των κόκκινων δανείων.

Αγορά και επενδυτές «διαβάζουν» τα μηνύματα του νέου υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη για τη διάσωση της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στο χείλος της επιβίωσης, ενώ ιδιαίτερα θετικά φαίνεται πως επιδρά η συμβολική κίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη να συναντηθεί χθες, πρώτη μέρα ανάληψης των υπουργικών καθηκόντων του, με τον Οδυσσέα Αθανασίου της Lamda. Κορυφαίοι παίκτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινεί διαδικασίες fast track για άμεσα αποτελέσματα σε «καυτά» μέτωπα. Το «βλέμμα» είναι στραμμένο στο κυβερνητικό έργο, τη στιγμή που κρίσιμα νομοσχέδια παίρνουν σιγά σιγά το δρόμο για τη Βουλή.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,50% στις 861,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 838,32 μονάδων (-0,27%) και 864,16 μον. (+2,81%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,81%, στις 2.150,64 μονάδες, ενώ στο +4,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.328,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,55% στις 769,79 μονάδες.

Είναι ξεκάθαρο πως η αγορά παρακολουθεί με μεγάλη σχολαστικότητα τις ενέργειες της κυβέρνησης και αναπροσαρμόζει τις θέσεις της.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Πειραιώς σημείωσε άλμα 7,63%, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με το δικό της +6,21%. Άνω του 4% ήταν τα κέρδη σε Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και Motor Oil, ενώ άνω του 3% σε Ελλάκτωρ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα.

Η άνοδος σε ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Μυτιληναίο, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ ξεπέρασε το 2%, ενώ Jumbo και Cenergy έκλεισαν με κέρδη 1,2%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Aegean και Σαράντης.

Στο αντίποδα, μόνο η Coca Cola που έκλεισε με απώλειες 1,27%.

Αν σου άρεσε κάνε