Χ.A: «Αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση»

Χ.A: «Αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση»

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:43 Δημιουργία 08/07/19, 11:09

Μετά από ένα 8ήμερο ανοδικό σερί, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εγκαινιάζει τη νέα πολιτική εποχή στο «κόκκινο«, εν μέσω κινήσεων ενθυλάκωσης κερδών. Άλλωστε, η καθαρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και η ισχυρή αυτοδυναμία στη ΝΔ είχε προεξοφληθεί ήδη προεκλογικά. Οι επενδυτές ακολουθούν, λοιπόν, τον γνωστό χρηματιστηριακό κανόνα «αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση».

Κατοχυρώνουν μέρος των υψηλών κερδών, που καταγράφηκαν στο χρηματιστηριακό ταμπλό από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών, με την αγορά να «τρέχει» σε ράλι διαρκείας.

Αν και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δεν μπορούν να αποκλειστούν λόγω της ταχύτητας της ανόδου των τιμών σε μετοχές και ομόλογα, εντούτοις οι προοπτικές της αγοράς είναι γενικότερα θετικές, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να διατηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα.

Το «βλέμμα» επικεντρώνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο προβλέπει ευνοϊκότερες ανακοινώσεις όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για ακόμα χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Είναι βέβαιο πως η ροή των ειδήσεων μετά τις εκλογές και για όλο το καλοκαίρι, όπως οι αποφάσεις για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τον Αύγουστο, ο τερματισμός των Capital Controls και ο διορισμός τεχνοκρατών σε σημαντικά υπουργεία θα κρατήσουν ψηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05, διαμορφώνεται στις 890,99 μονάδες σημειώνοντας ήπια πτώση 0,41%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 21,59 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει σε ποσοστό 0,12%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό 0,08%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ(+1,16%) της Ελλάκτωρ(+0,96%) και της Lamda Development(+0,81%)

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo(-2,13%), της Alpha Bank(-1,95%), της ΕΧΑΕ (-1,35%) και της Motor Oil(-1,33%)

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Τηλεπικοινωνιών (+0,32%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-1,41%) και των Τραπεζών (-0,95%).

Ανοδικά κινούνται 36 μετοχές, 35 πτωτικά και 23 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Φιερατέξ+30,00% και Κλωστήρια Ναυπάκτου +17,69%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΕΥΑΘ-5,62% και Ανδρομέδα -4,83%.

Αν σου άρεσε κάνε