Στην «πρέσα» το ΧΑ λόγω μερισμάτων

Στην «πρέσα» το ΧΑ λόγω μερισμάτων

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:49 Δημιουργία 04/07/19, 11:45

Η σημερινή «διόρθωση» στη Λεωφόρο Αθηνών ήταν αναμενόμενη, σχολιάζουν οι αναλυτές, παρατηρώντας την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς στο ξεκίνημα της Πέμπτης.

Οι ισχυρές πιέσεις που καταγράφονται στο ταμπλό, προέρχονται από τους δεικτοβαρείς τίτλους, που απέκοψαν το μέρισμά τους χθες και στέλνουν τον ΓΔ στο «κόκκινο» και κάτω από τα επίπεδα των 890 μονάδων, όπου τερμάτισε την Τετάρτη, «σκαρφαλώνοντας» σε υψηλά άνω των τεσσάρων ετών.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,82% στις 883,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,8 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 2,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.221,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,86% στις 824,20 μονάδες.

Στήριγμα και σήμερα βρίσκει η αγορά στις μετοχές των τραπεζών και της ΔΕΗ, καθώς οι επενδυτές «βλέπουν» λύση ως προς τα κορυφαία μέτωπα των κόκκινων δανείων και της ενέργειας από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ωστόσο, τα βαριά «χαρτάκια» της Coca Cola και του ΟΤΕ, τα οποία από σήμερα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος, δέχονται ισχυρό πρέσινγκ, επηρεάζοντας ολόκληρη την αγορά.

Η μερισματική απόδοση που πρόσφερε ο ΟΤΕ ήταν της τάξεως του 3,6%, αφού έδωσε 0,4639 ευρώ ανά μετοχή. Αντίστοιχα και η Coca Cola διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε απόδοση 1,6% αλλά και χωρίς το ειδικό μέρισμα ύψους 2 ευρώ που αντιστοιχεί σε απόδοση 5,7%.

Την ίδια ώρα, στο ταμπλό σημειώνεται και ενθυλάκωση κερδών, με φόντο ένα εξαήμερο ανοδικό σερί με αθροιστική άνοδο 5,2%.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η ΔΕΗ σημειώνει κέρδη που φτάνουν το 5,91%, με τις Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Εθνική, Eurobank και Σαράντη να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Τιτάν, Jumbo, Aegean, Cenergy και Φουρλής.

Στον αντίποδα, η Coca Cola σημειώνει βουτιά της τάξεως του 8,12%, με τη Λάμδα να είναι στο -3,52% και τον ΟΤΕ στο -2,47%. Απώλειες 1,83% σημειώνει η Motor Oil και 1,89% ο ΑΔΜΗΕ, ενώ μικρή είναι η πτώση σε ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή Βιοχάλκο και ΟΛΠ.

Αν σου άρεσε κάνε