Τα κέρδη των επιχειρήσεων ανά υπάλληλο από την τηλεργασία και ο ρόλος της τεχνολογίας

Τα κέρδη των επιχειρήσεων ανά υπάλληλο από την τηλεργασία και ο ρόλος της τεχνολογίας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 13:54 Δημιουργία 11/05/23, 13:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντικά είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων που επιλέγουν να έχουν εργαζόμενους σε τηλεργασία, σύμφωνα με έρευνα της Global Workplace Analytics.

Καθώς το υβριδικό μοντέλο εργασίας έχει καθιερωθεί ως κανόνας για την επαγγελματική ζωή, μια πτυχή που μερικές φορές θεωρείται δεδομένη είναι η τεχνολογία που το καθιστά δυνατό. Ενώ το Zoom και το Teams ήταν οι κυρίαρχες πλατφόρμες καθώς οι εταιρείες στράφηκαν στην τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η νέα πραγματικότητα έχει δημιουργήσει μια εντελώς νέα γενιά τεχνολογίας που φέρνει πιο κοντά όσους εργαζόμενους δουλεύουν εξ αποστάσεως.

Γιατί χρειαζόμαστε καλύτερη τεχνολογία

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την υβριδική εργασία. Έρευνα της Global Workplace Analytics, που συζητήθηκε στη μελέτη CFO του 2022 της IWG, δείχνει ότι ένας τυπικός εργοδότης μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 11.000 δολάρια ετησίως για κάθε άτομο που εργάζεται εξ αποστάσεως το μισό χρόνο.

Καθώς οι επιχειρήσεις θεσπίζουν μακροπρόθεσμες υβριδικές εργασιακές πολιτικές, η τεχνολογία είναι το κλειδί για τη διατήρηση των εργαζομένων με κίνητρα, την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 93% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι οργανισμοί τους θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπειρία στο γραφείο. Η έρευνα, όπως τονίστηκε στο Harvard Business Review, ανέδειξε ότι ακόμη και με τα οφέλη της υβριδικής εργασίας, όπως η αυξημένη παραγωγικότητα και η ευελιξία, το 35% των υβριδικών εργαζομένων αγωνίζονται προκειμένου να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τους συναδέλφους τους ενώ το 29% εξ αυτών αναφέρει ότι χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις μέρες προκειμένου να λάβουν σημαντικές πληροφορίες ώστε να προχωρήσουν με την δουλειά τους.

Το παρόν και το μέλλον της υβριδικής τεχνολογίας

Η εφαρμογή νέας τεχνολογίας ξεκινά με την κατανόηση του πώς λειτουργούν τα πράγματα και γι' αυτό, στην πρόβλεψη τάσεων του 2023 της IWG , ο Διευθύνων Σύμβουλος Μαρκ Ντίξον εφιστά την προσοχή στον ρόλο της ανάλυσης δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στην υβριδική εργασία αναφέροντας ότι: «Οι εταιρείες συλλέγουν πληροφορίες από πολλαπλές πηγές, όπως η παραγωγικότητα των εργαζομένων και τα περιβαλλοντικά δεδομένα, τα οποία περιλαμβάνουν τη θερμότητα, τον θόρυβο, την υγρασία και τη χρήση ενέργειας για να διαμορφώσουν το γραφείο του μέλλοντος, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Συνδεσιμότητα και «έξυπνη» τεχνολογία

Τέτοιες ιδέες γίνονται δυνατές από το «Internet of Things», το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση ευέλικτων χώρων γραφείων. Όπως επισημαίνει το IoT Business, επιτρέπει την έξυπνη τεχνολογία, όπως η παρακολούθηση της πληρότητας της αίθουσας συσκέψεων και του γραφείου σε πραγματικό χρόνο και η παρακολούθηση του εσωτερικού αέρα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπνηλίας και του πονοκέφαλου των εργαζομένων. Εν τω μεταξύ, η ενσωμάτωση των ψηφιακών διδύμων με το Enterprise Metaverse επιτρέπει στους απομακρυσμένους εργαζόμενους να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία, ενισχύοντας τη συνεργασία και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα σε ένα υβριδικό εργασιακό περιβάλλον.

Εάν οι πελάτες σας έχουν τμήματα σε διαφορετικές τοποθεσίες, η σύνδεση δεδομένων και διαδικασιών μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά εκεί μπορεί να βοηθήσει το λογισμικό προγραμματισμού πόρων επιχειρήσεων (ERP) το οποίο ενσωματώνει επιχειρηματικές διαδικασίες σε διάφορα μέρη της επιχείρησης, παρέχοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να βελτιστοποιούν τις λειτουργίες τους και τη λήψη αποφάσεων και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους πόρους.

Εκτός από τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στα δεδομένα, το λογισμικό ERP βελτιστοποιεί επίσης την ροή της εργασίας – κάτι στο οποίο παίζει επίσης μεγάλο ρόλο η τεχνητή νοημοσύνη. Οι βοηθοί συσκέψεων AI, όπως το OtterPilot, κάνουν τις εικονικές συναντήσεις πιο αποτελεσματικές κρατώντας σημειώσεις και διανέμοντας μια παρουσίαση που περιέχει μια περίληψη της συνάντησης, βασικά σημεία δεδομένων και στοιχεία δράσης σε όλους τους συμμετέχοντες. Είναι επίσης η τεχνητή νοημοσύνη που βρίσκεται πίσω από το λογισμικό ακύρωσης θορύβου όπως το Krisp, το οποίο μπορεί να «βελτιώσει την ποιότητα των κλήσεων στο Zoom, στο Teams και σε άλλες υπηρεσίες» –ένας βασικός τρόπος μείωσης αυτού που έχει γίνει γνωστό ως «zoom fatigue», κατά το οποίο ο εγκέφαλός μας εξαντλείται από την υπερδιέγερση.

Ακόμη και το αυτοκίνητο δεν ξεφεύγει από μια υβριδική μεταμόρφωση, με τα νέα μοντέλα να βελτιστοποιούνται με τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά στη διευκόλυνση πιο ευέλικτων τρόπων εργασίας. Τον Φεβρουάριο, η Mercedes ανακοίνωσε μια συνεργασία με τη Cisco που σημαίνει ότι «τα νέα οχήματα Mercedes-Benz E Class θα είναι εξοπλισμένα με Webex Meetings and Calling και θα χρησιμοποιούν τις δυνατότητες ήχου Webex AI για μεγαλύτερη ευελιξία για το υβριδικό εργατικό δυναμικό».

Όλες αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες και οι αποτελεσματικές υβριδικές λύσεις γραφείου όχι μόνο αυξάνουν την παραγωγικότητα και τα κέρδη, αλλά ωφελούν τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Αν σου άρεσε κάνε