Αλεξάνδρα Σδούκου: «Ένα στα τρία οχήματα θα είναι ηλεκτρικό μέχρι το 2030»

Αλεξάνδρα Σδούκου: «Ένα στα τρία οχήματα θα είναι ηλεκτρικό μέχρι το 2030»

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 15:21 Δημιουργία 10/06/21, 14:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την πρόοδο της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, μόλις έναν χρόνο μετά την έναρξης του προγράμματος πράσινης κινητικότητας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, περιγράφει με άρθρο της στο «Κ» η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το 2020 τ κυκλοφόρησαν 2.135 ηλεκτρικά οχήματα έναντι 490 το 2019, φτάνοντας το 2,6% σε μερίδιο αγοράς, όταν ο στόχος του ΥΠΕΝ για το 2020 ήταν 1% και 1.350 οχήματα.

«Η εντυπωσιακή στροφή προς τις καθαρές μετακινήσεις συνεχίζεται και φέτος, με το ποσοστό ταξινομήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στο πρώτο τετράμηνο να διαμορφώνεται στο 5,4%, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα καλυφθεί και ο στόχος του 2021, που είναι 3.795 οχήματα» προσθέτει η κ. Σδούκου.

Δεν ξεχνά να αναφερθεί όμως και στον μακροπρόθεσμο στόχο του προγράμματος, ο οποίος είναι ευθυγραμμισμένος με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που προωθεί πάρα πολύ δυναμικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει θέσει ως ημερομηνία ορόσημα το 2030. Τότε θα πρέπει ένα στα τρία οχήματα που κυκλοφορεί να είναι ηλεκτρικό και για να επιτευθχεί κάτι τέτοιο η κ. Σδούκου ανέφερε ότι ο «δρόμος θα είναι μακρύς».

«Η ηλεκτροκίνηση δεν αφορά μόνο στα αυτοκίνητα και στις πωλήσεις. Είναι το μέσον να δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι αδιανόητο να χάνονται πρόωρα ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τη στιγμή που η αντικατάσταση ενός ρυπογόνου οχήματος εξοικονομεί 2,5 εκατομμύρια γραμμάρια CO2 ετησίως» κατέληξε.

Πηγή: «Κ»

Αν σου άρεσε κάνε