NASA: Η πρώτη πτήση στον Άρη με ρομποτικό ελικόπτερο

NASA: Η πρώτη πτήση στον Άρη με ρομποτικό ελικόπτερο

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 16:55 Δημιουργία 20/04/21, 16:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την πρώτη πτήση στον πλανήτη Αρη πραγματοποίησε το ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity της NASA, σύμφωνα με ανακοίνωση της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Το εν λόγω μικρό drone, που απογειώθηκε και προσγειώθηκε επιτυχώς, αποτελεί την πρώτη ελεγχόμενη πτήση σε άλλον πλανήτη, ενώ όπως αναφέρεται, το Ingenuity βρέθηκε πάνω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη για λιγότερο από ένα λεπτό.

Η επιβεβαίωση ήρθε μέσω δορυφόρου στον Άρη που μετέφερε τα δεδομένα του ελικόπτερο πίσω στη Γη. Σύμφωνα με το BBC, η διαστημική υπηρεσία υπόσχεται πιο περιπετειώδεις πτήσεις τις επόμενες ημέρες. Χειροκροτήματα και πανηγυρισμοί σημειώθηκαν στη NASA όταν επιβεβαιώθηκε η επιτυχία της πτήσης του ελικοπτέρου.

Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο ότι η ατμόσφαιρα είναι πολύ λεπτή, με μόλις 1% της πυκνότητας σε σχέση με τη Γη. Το Ingenuity σχεδιάστηκε επομένως εξαιρετικά ελαφρύ και έχει τη δυνατότητα να περιστρέφονται οι έλικες εξαιρετικά γρήγορα – με πάνω από 2.500 περιστροφές ανά λεπτό.

Η ελπίδα είναι ότι αυτή η αρχική επίδειξη θα μπορούσε τελικά να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εξερευνούμε μερικούς απόμακρους πλανήτες. Η NASA έχει ήδη εγκρίνει την αποστολή ελικοπτέρου στον Τιτάνα, το φεγγάρι του Κρόνου. Το Dragonfly, όπως είναι γνωστή η αποστολή, αναμένεται να φτάσει στον Τιτάνα στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Αν σου άρεσε κάνε