«Νεκρό» το τρυπάνι του InSight - Σταματούν οι γεωτρήσεις λέει η NASA

«Νεκρό» το τρυπάνι του InSight - Σταματούν οι γεωτρήσεις λέει η NASA

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 15:52 Δημιουργία 15/01/21, 15:42

H Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε επίσημα ότι, μετά από προσπάθειες περίπου δύο ετών να σκάψει στην επιφάνεια του Άρη, το τρυπάνι του ρομποτικού γεωλογικού εργαστηρίου InSight – ο «τυφλοπόντικας» όπως το είχαν βαφτίσει οι ειδικοί- είναι πλέον «νεκρό».

Πρόκειται για εργαλείο που κατασκευάστηκε από μηχανικούς και επιστήμονες του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR) για λογαριασμό της NASA.

Το περίφημο τρυπάνι, μήκους 40 εκατοστών, προοριζόταν για να σκάψει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη σε βάθος ως 5 μέτρων και να μετρήσει τη θερμότητα του υπεδάφους του. Ωστόσο, από τις αρχές του 2019, ο «τυφλοπόντικας» έχει σκάψει μόνο περίπου μισό μέτρο, χωρίς να καταφέρει να εισχωρήσει βαθύτερα στην επιφάνεια του πλανήτη. Έτσι οι αρμόδιοι αποφάσισαν πως δεν είναι, πλέον, δυνατό να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

«Του δώσαμε όλα όσα είχαμε, αλλά ο Άρης και ο ηρωικός μας “τυφλοπόντικας” παρέμειναν ασύμβατοι», δήλωσε ο υπεύθυνος του DLR, Tilman Spohn. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Ευτυχώς, μάθαμε πολλά που θα ωφελήσουν τις μελλοντικές αποστολές, οι οποίες θα επιχειρήσουν να σκάψουν κάτω από την επιφάνεια».

«Είμαστε τόσο περήφανοι για την ομάδα μας, που δούλεψε σκληρά για να εισχωρήσει ο “τυφλοπόντικας” του InSight βαθύτερα στον πλανήτη. Ήταν εκπληκτικό να βλέπουμε (τους υπεύθυνους) να επιλύουν τα προβλήματα από εκατομμύρια μίλια μακριά», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αρμόδιος της NASA στις κεντρικές εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στην Ουάσιγκτον. «Γι ‘αυτό παίρνουμε ρίσκα στη NASA. Χρειάζεται να φτάσουμε την τεχνολογία στα όριά της για να μάθουμε τι λειτουργεί και τι όχι. Υπό αυτήν την έννοια, έχουμε πετύχει: Έχουμε μάθει πολλά που θα ωφελήσουν τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη και άλλου», πρόσθεσε, ευχαριστώντας τους ειδικούς του DLR για τη συνεργασία τους.

Καθώς οι αστροναύτες σε μελλοντικές αποστολές θα χρειαστεί να σκάψουν το έδαφός του κόκκινου πλανήτη προκειμένου να βρουν νερό σε μορφή πάγου ή να μελετήσουν τις πιθανότητες ανίχνευσης μικροβιακής ζωής, η NASA χρειάζεται την εμπειρία γεωτρήσεων στον Άρη.

Κατά τα άλλα, το πρόσθετο όργανο του InSight, o σεισμογράφος γαλλικής κατασκευής, εξακολουθεί να δουλεύει έχοντας καταγράψει περισσότερους από 480 σεισμούς στον πλανήτη. Αλλά και ο μετεωρολογικός σταθμός του ρομποτικού σκάφους συνεχίζει να δίνει πληροφορίες για τον καιρό στον Άρη.

Σε κάθε περίπτωση, η NASA ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει αλλιώς τον ρομποτικό βραχίονα του τρυπανιού που πλέον δεν χρησιμεύει για την αρχική αποστολή του. Τώρα το εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί για να θάψει το καλώδιο που μεταφέρει ρεύμα και δεδομένα ανάμεσα στο ρομποτικό εργαστήριο και στον σεισμογράφο. Έτσι προβλέπεται να επιτευχθεί μείωση των αλλαγών θερμοκρασίας που δέχεται το καλώδιο και επηρεάζουν τις μετρήσεις του σεισμογράφου.

Πρόσφατα, η αποστολή του InSight, το οποίο έφτασε στον Άρη τον Νοέμβριο του 2018, έλαβε παράταση ως το τέλος του 2022. Φέτος, στις 18 Φεβρουαρίου, αναμένεται να φθάσει στον γειτονικό πλανήτη το ρόβερ «Perseverance» της NASA, το οποίο θα συνοδεύει το παλαιότερο ρόβερ «Curiosity» που βρίσκεται στον κόκκινο πλανήτη από το 2012. Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο της δημιουργίας του πρώτου μετεωρολογικού δικτύου σε άλλον πλανήτη, ένα από τα σχέδια της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας είναι ο συνδυασμός των μετεωρολογικών οργάνων του InSight και των δύο ρόβερ στον Άρη.


Αν σου άρεσε κάνε