Έγινε ο πρώτος διαστημικός περίπατος μόνο από γυναίκες

Έγινε ο πρώτος διαστημικός περίπατος μόνο από γυναίκες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 16:31 Δημιουργία 18/10/19, 16:30

Άρχισε περίπου στις 15:40 ώρα Ελλάδας σήμερα ο ιστορικός πρώτος αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ), με στόχο τη διόρθωση ενός τεχνικού προβλήματος στο σύστημα μπαταριών του Σταθμού.

Δύο αστροναύτες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), η έμπειρη Κριστίνα Κοχ και η «πρωτάρα» Τζέσικα Μέιρ, έκαναν κοινή έξοδο στο διάστημα διάρκειας περίπου έξι ωρών, προκειμένου όχι να αλλάξουν μπαταρίες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά να αντικαταστήσουν ένα χαλασμένο εξάρτημα (ρυθμιστής φόρτισης-εκφόρτισης), που εμπόδιζε να λειτουργεί σωστά μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου του ΔΣΣ, η οποία είχε τοποθετηθεί προ ημερών.

Έως τώρα όσες γυναίκες είχαν κάνει διαστημικό περίπατο, συνοδεύονταν από άνδρα. Από τον πρώτο διαστημικό περίπατο το 1965, συνολικά 227 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα, εκ των οποίων 15 γυναίκες (όλες Αμερικανίδες πλην μίας).

Η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα, ήταν το 1984 η Σοβιετική, Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, έξω από το σοβιετικό σταθμό Σαλιούτ 7, η οποία συνοδευόταν από συμπατριώτη της κοσμοναύτη. Ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο διάστημα, ήταν ο Σοβιετικός Αλεξέι Λεόνοφ, που πέθανε προ ημερών σε ηλικία 85 ετών.

Αρχικά ο γυναικείος διαστημικός περίπατος είχε προγραμματισθεί για φέτος τον Μάρτιο, αλλά είχε αναβληθεί λόγω έλλειψης διαστημικών στολών στο κατάλληλο για γυναίκες μέγεθος (medium), πρόβλημα που στην πορεία λύθηκε.

Αν σου άρεσε κάνε