Bill Gates: Πώς το Android νίκησε - Ένα λάθος 400 δισ. δολαρίων

Bill Gates: Πώς το Android νίκησε - Ένα λάθος 400 δισ. δολαρίων

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 11:22 Δημιουργία 03/07/19, 11:08

Πόσο καθοριστικής σημασίας είναι το μομέντουμ στον επιχειρηματικό στίβο σκιαγράφησε ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, εξιστορώντας το δικό του μεγαλύτερο λάθος που επέτρεψε στην Android να κυριαρχήσει στην αγορά έξυπνων τηλεφώνων.

Μιλώντας στο Οικονομικό Κλαμπ της Ουάσινγκτον πριν από μία εβδομάδα, ο Bill Gates θυμήθηκε την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Microsoft, της εταιρείας που ίδρυσε πριν από 44 χρόνια με τον Paul Allen και στην οποία τώρα περνά το 1/6 του χρόνου του ως τεχνικός σύμβουλος, και ισχυρίστηκε ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν που δεν κόντραρε το Android στην αγορά λογισμικού για κινητά.

«Χάσαμε την ευκαιρία να είμαστε το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα για κινητά για πολύ πολύ λίγο», παραδέχθηκε ο Gates. «Είχαμε στρέψει την προσοχή μας στη δίκη για παραβίαση αντιμονωπωλιακής νομοθεσίας. Δεν αναθέσαμε στους καλύτερους το project αυτό. Άρα είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχω κάνει σε κάτι που ήταν σαφώς εντός των δυνατοτήτων μας, ήμασταν ξεκάθαρα η εταιρεία που έπρεπε να το έχει πετύχει αυτό. Και δεν το κάναμε. Αφήσαμε αυτό το σχέδιο της Motorola να κερδίσει και, ως εκ τούτου, το momentum του λογισμικού να πάει στο Android. Και έτσι έγινε το κυρίαρχο, πλην αυτού της Apple, λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως».

Ο Gates πρόσθεσε ότι η Microsoft θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία –αυτή τη στιγμή ο γίγαντας λογισμικού με έδρα το Σιάτλ είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που εκτιμάται σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια - εάν είχε κερδίσει τη μάχη του λειτουργικού συστήματος για κινητά και παραδέχτηκε ότι το Android είναι ένα τεράστιο asset για την Google.

Λίγες μέρες νωρίτερα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία venture Village Global στο Σαν Φρανσίσκο, ο Bill Gates, συνομιλώντας με την συνιδρύτρια και διευθύντρια της Eventbrite Julia Hartz, παραδέχθηκε ότι το λάθος αυτό κόστισε στην εταιρεία του 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Και θεωρώ προσωπικά εκπληκτικό το γεγονός ότι ενώ κάναμε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη όλων των εποχών και έχοντας και αυτή τη δικαστική διαμάχη και άλλα τέτοια, τα υπόλοιπα assets μας (Windows, Office) εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυρά. Είμαστε επομένως μια από τις κορυφαίες εταιρείες. Εάν είχαμε καταφέρει κι αυτό (Android), θα ήμασταν η κορυφαία εταιρεία, αλλά, δεν πειράζει", μουρμούρισε ο Gates.

Μπροστά σε μια ομάδα με λιγότερους από 100 ιδρυτές επιχειρήσεων, ο Bill Gates –είναι επίσης πρόεδρος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, πρόεδρος της Branded Entertainment Network και πρόεδρος της TerraPower και CEO της Cascade Investment εξήγησε ότι ένας από τους λόγους της δραματικής αποτυχίας του ήταν η απουσία της προσήλωσης που αυτός και η ομάδα του έπρεπε να έχουν για να κερδίσουν την αγορά του λειτουργικού συστήματος κινητών κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχώδους περιόδου όταν η εταιρεία επέλεξε να δώσει μάχη με τις κυβερνητικές κατηγορίες για παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

"Στον κόσμο του λογισμικού, αυτές είναι αγορές του στυλ ο νικητής τα παίρνει όλα", είπε ο Gates. "Αν είσαι εκεί έχοντας τις μισές εφαρμογές ή 10% λιγότερες εφαρμογές, έχει πάρει το δρόμο της ολοκληρωτικής καταστροφής, υπάρχει χώρος μόνο για ένα λειτουργικό σύστημα που δεν ανήκει στην Apple".

Στη συζήτηση με την Hartz, ο Gates δήλωσε επίσης ότι στα πρώτα του χρόνια ως επιχειρηματίας δεν πίστευε σε Σαββατοκύριακα ή διακοπές αλλά τώρα έχει αλλάξει γνώμη γι 'αυτό.

"Ήξερα τις πινακίδες όλων των αυτοκινήτων, μπορούσα δηλαδή να σας πω πότε μπήκε και βγήκε τον τελευταίο μήνα ένα αυτοκίνητο από το πάρκινγκ", αστειεύτηκε ο Gates. "Τώρα κάνω πολλές διακοπές. Ο εικοσάχρονος εαυτός μου έχει σιχαθεί τον σημερινό μου εαυτό."

Αν σου άρεσε κάνε