Π. Κωνσταντινέας στο Xrimaonline.gr: Δεν είναι πατριώτες, είναι πατριδοκάπηλοι

Π. Κωνσταντινέας στο Xrimaonline.gr: Δεν είναι πατριώτες, είναι πατριδοκάπηλοι

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ UPD 09:37 Δημιουργία 23/01/19, 08:11

Σίγουρος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή εμφανίζεται ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, εξαπολύοντας «πυρά» κατά όσων υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση παρέδωσε τη Μακεδονία στα χέρια των Σκοπίων.

Μιλώντας στο Xrimaonline.gr, ο κ. Κωνσταντινέας επεσήμανε ότι το Μακεδονικό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τους Έλληνες, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι επισκιάζεται στα συλλαλητήρια από ακραία στοιχεία και καταγγέλλοντας τις αποδοκιμασίες και τις απειλές που έχουν δεχτεί βουλευτές για την απόφασή τους να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Αυτοί δεν είναι πατριώτες, είναι πατριδοκάπηλοι», υποστηρίζει ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις ραγδαίες αλλαγές που σημειώνονται στον κοινοβουλευτικό «χάρτη», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «συναλλαγών», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως κάθε βουλευτής είναι ανεξάρτητος.

Σχετικά με το πολιτικό «διαζύγιο» των κκ. Τσίπρα-Καμμένου, ο ίδιος αναφέρει πως τα δύο κόμματα αποφάσισαν να συγκυβερνήσουν, έχοντας δύο σκοπούς: την έξοδο από τα μνημόνια και την πάταξη της διαφθοράς, απαντώντας έτσι στα περί συμφωνημένης λήξης της συνεργασίας.

Τέλος, όσον αφορά τα περί εκλογών, ο κ. Κωνσταντινέας μεταφέρει την κομματική «γραμμή» ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της 4ετίας.

Συνέντευξη στη Νεφέλη Βαρθαλίτη

Ερ. Η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης. Έχει συνταγματική νομιμοποίηση. Πολιτική νομιμοποίηση έχει;

Απ. Και με λιγότερους από 151, θα είχαμε συνταγματική νομιμοποίηση. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, ζήτησε πλειοψηφία των 151 και την έλαβε. Πιστεύω ότι αυτό μας δίνει πολιτική νομιμοποίηση. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση.

Ερ. Πώς θα χαρακτηρίζατε την τακτική του πρωθυπουργού να αποδυναμώσει τα μικρά κόμματα, τη στιγμή που το επιχείρημά σας υπέρ της απλής αναλογικής είναι ότι επιδιώκετε πολυφωνία στη Βουλή και τη Δημοκρατία; Οι αντίπαλοί σας σας χρεώνουν «συναλλαγές» για την καρέκλα. Τι απαντάτε;

Απ. Θα συμφωνήσω, φυσικά, μαζί σας ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται έντονα το φαινόμενο βουλευτές να ανεξαρτητοποιούνται και να προσχωρούν σε άλλα κόμματα από αυτά με τα οποία μπήκαν στη Βουλή.

Όμως, δεν μπορούν να κατηγορούν προσχηματικά τον ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταγραφές βουλευτών, όταν και άλλα κόμματα έχουν κάνει το ίδιο, όπως στην περίπτωση του κ. Καρρά, που εισχώρησε στο Κίνημα Αλλαγής ή όπως η ΝΔ πήρε στην ΚΟ της άλλους βουλευτές.

Το ίδιο επιχείρημα για τις καρέκλες μπορώ να χρησιμοποιήσω για τη Νέα Δημοκρατία. Και για τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, που έβριζε και τους τρεις προέδρους, τους κκ. Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη και έφτασε στο σημείο να διεκδικεί την προεδρία του κόμματος, στο οποίο αυτή τη στιγμή είναι αντιπρόεδρος. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί στη ΝΔ είναι πώς «μάζεψε» βουλευτές, όπως τον κ. Γεωργιάδη που έκαναν τέτοιες δηλώσεις.

Εμείς, πάραυτα, δεν ισχυριζόμαστε ότι έγιναν παράνομες «συναλλαγές» σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο άνθρωπος αυτό πίστευε, αυτό έκανε. Και κρίνεται φυσικά από τις επιλογές του και τις πράξεις του.

Ερ. Θα υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους «ορφανούς» βουλευτές και υπουργούς των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού;

Απ. Ο κάθε βουλευτής είναι ανεξάρτητος, παρόλο που εκλέγεται με μια συγκεκριμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Παραμένει, με άλλα λόγια, ελεύθερος να προσχωρήσει σε όποιο κόμμα θέλει κατά τη διάρκεια της θητείας του, αν διαφωνεί με το πρόγραμμα ή τις θέσεις του κόμματος, με το οποίο εξελέγη.

Ερ. Ποια η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα συλλαλητήρια; Είναι ακραίοι οι πολίτες, που διαμαρτύρονται για τη Μακεδονία;

Απ.: Εμείς είμαστε υπέρ των συλλαλητηρίων. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα το Μακεδονικό.

Είναι θεμιτό να κατεβαίνει για να εκφράσει τη γνώμη του ένας πολίτης, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και τα φαινόμενα που είδαμε στη Θεσσαλονίκη, με τις αφίσες και τα απειλητικά τηλεφωνήματα για τα παιδιά μας και όχι μόνο. Εγώ προσωπικά έχω και φαινόμενο ξυλοδαρμού από έναν παράνομο σύνδεσμο γι’ αυτό το θέμα, επειδή «πουλάω τη Μακεδονία». Αυτά δεν βοηθούν τη δημοκρατία. Δεν μετριέται με αυτόν τον τρόπο αν κάποιος είναι πατριώτης. Αυτοί δεν είναι πατριώτες, είναι πατριδοκάπηλοι.

Ερ. Ποια είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο «κατηγορώ» της Μόσχας ότι η κυβέρνηση αγνοεί τη λαϊκή γνώμη για τις Πρέσπες;

Απ. Απαγορεύεται μια τρίτη χώρα, όπως και να λέγεται αυτή, να παρεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα άλλης χώρας, σ’ αυτό είμαι κατηγορηματικός. Και συγκεκριμένα η Ρωσία, μιας που θεωρώ ότι θα κυρωθεί η συμφωνία, καιρός είναι να ξεκινήσει να αποκαλεί τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία, και όχι με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας όπως την έχει αναγνωρίσει.

Ερ. Αν κάνατε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το αποτέλεσμα θα ήταν «ναι»;

Απ. Δημοψήφισμα κάνει η χώρα που αλλάζει το Σύνταγμά της, εμείς δεν αλλάξαμε Σύνταγμα.

Εμείς κατόπιν της συμφωνίας, διασφαλίσαμε τα ελληνικά σύνορα και την αρχαία ελληνική ιστορία, η γλώσσα των Σκοπίων αναγνωρίζεται ως καθαρά σλαβομακεδονική, δεν απειλούμαστε πλέον.

Η ΠΓΔΜ είναι μια φίλη χώρα με ευκαιρίες ανάπτυξης και για την Ελλάδα, στον τομέα του εμπορίου και όχι μόνο.

Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει, αν θέλει σύνθετη ονομασία. Από τη μία, διατείνεται ότι θέλει ονομασία erga omnes βάση της Συμφωνίας του Βουκουρεστίου κι από την άλλη, κορυφαία στελέχη της, όπως είναι οι κκ. Γεωργιάδης και Βορίδης, υιοθετούν πιο σκληρή στάση.

Μια κοινοβουλευτική ομάδα, ως σύνολο, πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη θέση για ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα, όπως είναι το Μακεδονικό. Γι’ αυτό το λόγο εμείς καταγγέλλουμε τον κ. Μητσοτάκη ότι άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εσωτερικό. Οι θέσεις του Αλέξη Τσίπρα και για το Μακεδονικό, και για την έξοδο από τα μνημόνια, ήταν ξεκάθαρες. Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν δέχεται ούτε μια σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ, κάτι που είχε δηλώσει πριν ακόμα φτιάξει τους ΑΝΕΛ και είναι κάτι που αναφέρεται στις ιδρυτικές αρχές του κόμματός του.

Πιστεύω, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι θετικός στην Συμφωνία των Πρεσπών, απλά πιέζεται κοινοβουλευτικά από τον κ. Σαμαρά. Εκτίμησή μου ότι πρόεδρος της ΝΔ είναι άλλος στα χαρτιά και άλλος στην πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σκέφτεται πρώτα το κόμμα του κι ύστερα το καλό της πατρίδας του, πιστεύουμε ότι παρακαλούσε από μέσα του να πάρει ο Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης.

Ερ. Ο διεθνής Τύπος γράφει ότι το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ ήταν προμελετημένο και ότι βολεύει τον πρωθυπουργό, ο οποίος ξέφυγε από τον δεξιό λαϊκιστή εταίρο του. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Απ.: Αν ίσχυε ότι το διαζύγιο ήταν προμελετημένο, για ποιο λόγο να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης; Το ερώτημα πρέπει να τεθεί στον κ. Μητσοτάκη. Γιατί δεν έφερε ο κ. Μητσοτάκης ψήφο εμπιστοσύνης;

Η συμφωνία που κάναμε με τον κ. Καμμένο το 2015 έγινε γιατί δεν είχαμε 151 βουλευτές και έγινε σε αυτή τη βάση: να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο, όπως και έγινε, και να κυνηγήσουμε τα σκάνδαλα που έφεραν την χώρα στο σημείο, όπου βρίσκεται τώρα. Ήταν μια τίμια συμφωνία που τηρήθηκε, παρά τις πολιτικές διαφορές που είχαμε και έχουμε. Εμείς, όντως, είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση και αυτό αποδεικνύεται από το σύμφωνο συμβίωσης και άλλα κοινωνικά νομοθετήματα που περάσαμε.

Τώρα, ο κ. Καμμένος δεν έφυγε νωρίτερα από την κυβέρνηση, γιατί δεν είχε έρθει ακόμα η συμφωνία στη Βουλή. Τώρα ήρθε η συμφωνία, προχθές πέρασε από τα Σκόπια.

Ερ. Αρνείστε ωστόσο ότι το διαζύγιο ωφελεί τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ. Το διαζύγιο πολιτικά μπορεί να ωφελεί και την ίδια τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα αν ωφελεί εμάς ή τον κ. Καμμένο, θα το αποφασίσει ο λαός στις εκλογές. Οι αποφάσεις που παίρνει ο κάθε πρόεδρος ενός κόμματος, κρίνονται από τον κόσμο.

Ερ: Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να λειτουργήσει, ως καταλύτης στη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Ποια είναι η απάντησή σας σε όσους υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας διεκδικεί τώρα την κεντροαριστερά με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ. Εμείς δείχνουμε στο κέντρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόμμα. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές κάλεσαν τον κ. Τσίπρα στο συνέδριό τους, καθώς έχει ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πρόγραμμα.

Γι’ αυτό και παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με την πολιτική της κυρίας Γεννηματά, η οποία έχει κάνει δεξιά μια σοσιαλιστική παράταξη, παρευρέθηκαν και στην ομιλία του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής. Έχει μεγάλο κενό η κυρία Γεννηματά. Αλλοιώθηκε η παράταξή της μετά την συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Η κυρία Γεννηματά πρέπει να καταλάβει ότι την πλήττει πολιτικά ο χώρος του νεοφιλελευθερισμού.

Ερ. Μετά και τις τελευταίες, έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, «βλέπετε» ακόμα την κυβέρνηση να εξαντλεί την 4ετία;

Απ: Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Κι επειδή και στις τρεις πιο πρόσφατες εκλογικές μάχες οι προφητείες των δημοσκόπων δεν βγήκαν, οφείλουν να είναι πιο προσεχτικοί, αυτή τη φορά. Επειδή είμαι άνθρωπος της αγοράς και συναναστρέφομαι με τον κόσμο, θεωρώ ότι οι πολίτες βλέπουν τα οφέλη της συμφωνίας για τη χώρα.

Αλλά, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, θα δείτε πράγματα που δεν θα τα πιστεύετε.

Σκοπός μας είναι να γίνουν οι εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο, ώστε να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι τα 4 χρόνια της διακυβέρνησής μας είχαν αποτέλεσμα.

Για να λύσουμε το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», να βοηθήσουμε όσους έμειναν εκτός εξωδικαστικού με τη ρύθμιη των 120 δόσεων, για να κάνουμε διορισμούς διαρκείας, όχι φωτογραφικούς στην εκπαίδευση και στην υγεία.

Η αλήθεια φαίνεται από τα αποτελέσματα. Όσο καλός και να είσαι στρατηγικά, εάν δεν έχεις αποτέλεσμα, δεν μπορείς να υποστηρίξεις το όποιο αφήγημα.

Η αντιπολίτευση έλεγε τόσο καιρό ότι δεν θα βγαίναμε από το μνημόνιο. Βγήκαμε όμως. Έλεγαν, γίναμε Βενεζουέλα. Δεν γίναμε Βενεζουέλα. Εμείς δεν κάναμε λόγο για success story, δεν υποστηρίξαμε ότι ζουν με χρυσά κουτάλια όλοι οι Έλληνες. Το μόνο που λέμε είναι ότι φτάσαμε σε μια κανονικότητα, αλλά δεν έχουμε ακόμα πετύχει όλα όσα θέλουμε.

Ερ. Το εγχείρημα εξόδου στις αγορές έχει καθυστερήσει σημαντικά. Το Οικονομικό επιτελείο επικαλείται τις διεθνείς αναταραχές. Η αντιπολίτευση τις απαγορευτικές αποδόσεις ομολόγων. Πότε θα βγούμε τελικά και τί απαντάτε τα υψηλά επιτόκια;

Απ. Οι αγορές είναι σαφώς ένα στοιχείο, αλλά ακόμα και επί των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σημίτη, πριν μπούμε δηλαδή στα μνημόνια, η Ελλάδα δανειζόταν με αρκετά υψηλότερα επιτόκια από τα σημερινά. Πότε δεν είχε πέσει το επιτόκιο τόσο χαμηλά όσο σήμερα, εν μέσω μάλιστα και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τώρα η Ιταλία, και αντιμετώπιζε η Ισπανία.

Έχοντας, λοιπόν, εξασφαλίσει το λεγόμενο μαξιλάρι των 30 δισ. για δύο χρόνια, δεν πιεζόμαστε, έχουμε την άνεση να επιλέξουμε εμείς πότε θα βγούμε στις αγορές.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα βγούμε σύντομα, δεν είναι απαραίτητο να βγούμε με 10ετές ομόλογο. Μπορούμε να βγούμε και με 5ετές ομόλογο. Επαναλαμβάνω, δεν πιεζόμαστε, η οικονομία σημειώνει ρυθμό ανάπτυξης 2,2 το τρέχον τρίμηνο, που είναι υψηλότερος της περιόδου πριν το μνημόνιο, οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας καταγράφουν ρεκόρ 10ετίας, η αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και στις αγορές έχει αυξηθεί. Σκεφτείτε ότι την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να μας «βλέπουν στα μάτια τους», ενώ τώρα το οικονομικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να το υιοθετήσουν και άλλες χώρες.

Αν σου άρεσε κάνε