Κ. Τζαβάρας στο Xrimaonline.gr: «Νόθα νομιμοποίηση» με αντιδημοκρατικές «συναλλαγές»

Κ. Τζαβάρας στο Xrimaonline.gr: «Νόθα νομιμοποίηση» με αντιδημοκρατικές «συναλλαγές»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ UPD 14:13 Δημιουργία 17/01/19, 13:00

Για μία «πρωτοφανή ανωμαλία στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» και μάλιστα με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, σχολιάζοντας το πολιτικό παρασκήνιο για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα στη Βουλή για τους νέους συσχετισμούς που δημιουργήθηκαν μετά το «διαζύγιο» των κκ. Τσίπρα-Καμμένου.

Μιλώντας στο Xrimaonline.gr, ο κ. Τζαβάρας στηλιτεύει τη σχετική διαδικασία, επισημαίνοντας πως δόθηκε στον κ. Τσίπρα μία «νόθα νομιμοποίηση», η οποία είναι το αποτέλεσμα ενός «μεγάλου παζαριού» με όρους «αντιδημοκρατικής συναλλαγής».

Ο ίδιος τονίζει ότι το «διαζύγιο» των δύο άλλοτε κυβερνητικών εταίρων είναι «μια πράξη πολιτική, που παίζεται με θεατρικούς όρους», εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προσυμφωνήθηκε, ενώ υπογραμμίζει τη στρατηγική του πρωθυπουργού για τη διεκδίκηση της Κεντροαριστεράς, τη στιγμή που η χώρα έχει εισέλθει και επίσημα σε προεκλογική περίοδο.

Σε αυτό το σημείο, δε, ο κ. Τζαβάρας κρούει τον κώδωνα για το ξέσπασμα μίας νέας οικονομικής κρίσης στη «σκιά» της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ τέλος, ο ίδιος αναφέρεται και στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ερ.: Η κυβέρνηση εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Έχει συνταγματική νομιμοποίηση. Πολιτική νομιμοποίηση έχει;

Απ.: Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έχει ούτε συνταγματική ούτε πολιτική νομιμοποίηση. Το συνταγματικό ζήτημα που δημιουργείται, έγκειται στο ότι ο κ. Τσίπρας στις 5 Οκτωβρίου του 2015 είχε λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής, ως επικεφαλής ενός συγκυβερνητικού σχήματος. Από τη στιγμή που αυτός και ο κυβερνητικός συνεταίρος του δήλωσαν δημόσια ότι διαλύουν την μεταξύ τους εταιρική κυβερνητική σχέση, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στη Βουλή, έχοντας απωλέσει τη δεδηλωμένη. Η ανακοίνωση του διαζυγίου των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ισοδυναμεί ουσιαστικά με δημόσια ομολογία απώλειας της δεδηλωμένης. Επομένως, συνταγματικά πάσχει η διαδικασία που εκτυλίχθηκε τις δύο προηγούμενες μέρες στο Κοινοβούλιο. Και πολιτικά, βέβαια, είναι μια πρωτοφανής ανωμαλία στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ερ.: Πώς θα χαρακτηρίζατε όλο αυτό το αλισβερίσι με τους βουλευτές των μικρών κομμάτων, με πιο πρόσφατη την περίπτωση του Σπύρου Δανέλλη;

Απ.: Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός μεγάλου «παζαριού», που γίνεται με όρους πολιτικής ανηθικότητας και με όρους αντιδημοκρατικής συναλλαγής, προκειμένου να δοθεί στον κ. Τσίπρα μια νόθα νομιμοποίηση. Όσον αφορά το βουλευτή που έφυγε από το Ποτάμι, προκειμένου να μεταστεγαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που μπορώ να πω, γιατί δεν με ενδιαφέρει το προσωπικό ζήτημα της κάθε περίπτωσης, αλλά το θεσμικό, είναι ότι δεν έχει παράσχει επαρκείς εξηγήσεις. Πώς είναι δυνατόν ένας βουλευτής που έχει εκλεγεί με ένα διαφορετικό κόμμα, το οποίο πριν από 6 μήνες υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από τη ΝΔ, να δίνει τώρα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που ο ίδιος είχε κρίνει, ως ανάξια να κυβερνάει αυτόν τον τόπο; Όπως είπα και πριν, έχουμε περάσει με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα σε μια ανώμαλη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, που κάτω από άλλες ιστορικές συνθήκες θα είχε πυροδοτήσει μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες.

Ερ.: Γιατί η ΝΔ ισχυρίζεται ότι το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Βείναι «μαϊμού», όπως χαρακτηριστικά τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη;

Απ.: Οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος παραμένουν αγαπημένοι συνεταίροι, έστω κι εάν δεν συμμετέχουν στο ίδιο κυβερνητικό εταιρικό σχήμα. Είναι προφανές ότι αυτό το «διαζύγιο» είναι μια πράξη πολιτική, που παίζεται με θεατρικούς όρους. Γιατί βάση σεναρίου κινείται η διαδικασία, την οποία έχουν συγγράψει, σχεδιάσει και σκηνοθετήσει από κοινού ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Αυτό προκύπτει από τα εξής γεγονότα:

-Πρώτον, από το γεγονός ότι είναι αδιανόητο -λογικά και πολιτικά- να δεχτεί κάποιος ότι το κόμμα των ΑΝΕΛ αποχωρεί, καταγγέλλοντας τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο για εθνική παραχώρηση στο Μακεδονικό, και ταυτόχρονα οι 4 από τους 7 βουλευτές του να παραμένουν και να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

-Δεύτερον, είναι εντελώς παράλογο ο κ. Καμμένος να θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας για όσους ψηφίσουν υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή και ταυτόχρονα σε 2 από αυτούς να αναγνωρίζει το δικαίωμα της ασυλίας σ’ αυτή την παραβίαση του κανόνα που θέτει. Άρα, λοιπόν, είναι προφανές ότι το σχέδιο προβλέπει μια συναινετική λύση της συνεταιρικής διακυβέρνησης του τόπου, προκειμένου αφενός ο κ. Καμμένος να μην χάσει τα οφέλη από τον Μακεδονικό λαϊκισμό, του οποίου θα τεθεί αγωνιστικά πρόμαχος τις επόμενες ημέρες.

Αφετέρου ο κ. Τσίπρας θέλει να εμφανιστεί ως κεντροαριστερός στους κύκλους αυτών, που φιλοδοξούν να αναστήσουν το χώρο αυτό στην Ελλάδα. Και το είδαμε αυτό να γίνεται με τη συγκέντρωση στο Μέγαρο Μουσικής, όπου κάποιοι που έχουν απομείνει ως μεμονωμένες περιπτώσεις μιας παλιάς δοξασμένης κυβέρνησης της κεντροαριστεράς, έσπευσαν να δώσουν κάλυψη σε έναν κεντροαριστερό ηγέτη, σ’ έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον καμία μαρτυρία σοβαρότητας, υπευθυνότητας και ιδεολογικής συνέπειας.

Πιστεύω ότι ανέκαθεν είχε συμφωνηθεί ο χρόνος και ο τόπος του χωρισμού, γιατί, όπως επανειλημμένος έχει λεχθεί από τους 2 πολιτικούς, αυτοί είναι ένα ζευγάρι που δεν πρόκειται να το χωρίσει καμία συνθήκη πολιτική ή άλλου είδους. Άλλωστε, από τις δηλώσεις και των δύο μετά το «διαζύγιο» φαίνεται η μεγάλη αγάπη και η εκτίμηση, που τρέφει ο ένας για τον άλλον και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που είναι εντελώς παράλογο να υποθέσει κανείς ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι σε πολιτική κόντρα. Είναι ακριβώς συνεταίροι, έστω κι εάν δεν συμμετέχουν στο ίδιο κυβερνητικό εταιρικό σχήμα.

Ερ.: Ποιά είναι η στάση της ΝΔ για το συλλαλητήριο της Κυριακής;

Απ.: Νομίζω ότι η στάση της ΝΔ είναι αυτή που υπήρξε σε όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Δεν έχει την παραμικρή επιφύλαξη για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις του φρονήματος των πολιτών υπέρ της διαφύλαξης και του ορθού χειρισμού των εθνικών θεμάτων, που στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν «κακοποιηθεί» με πρωτοφανή διάθεση και τρόπο, ο οποίος παραβιάζει τα εθνικά συμφέροντα. Όποιος βουλευτής της ΝΔ θέλει, παρίσταται, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα θέμα.

Ερ.: Η χώρα εισήλθε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα για μία παρατεταμένη προεκλογική «μάχη». Τί σηματοδοτεί για την οικονομία η παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας; Παραμένει ο Μάιος το ανώτατο όριο για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών;

Απ.: Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την άτυπη κήρυξη της προεκλογικής περιόδου με τις εμφανίσεις που κάνει στη Βουλή, στις οποίες παρελαύνει μαζί με έναν θίασο υπουργών. Κάθε φορά που καταθέτει μία τροπολογία, προκύπτουν προεκλογικές παροχές – στοχευμένες βέβαια - σε συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων.

Όσον αφορά τώρα τις επιπτώσεις που έχει μια τέτοια συμπεριφορά στην οικονομία, το έχει ήδη συμπεριλάβει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ. Ούτε ο επικεφαλής του, ο κ. Γκουρία δεν μπορεί να κρύψει ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία, παρά τις σχέσεις που έχει ο ίδιος, ως αριστερός με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φοβάμαι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να επαληθευτούν κάποιοι, που πριν από μερικές ημέρες έλεγαν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στη δίνη νέας οικονομικής κρίσης.

Αν σου άρεσε κάνε